Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wie heeft de betekenissen bij namen bedacht?

waarom hebben alle namen een betekenis? En wat is de oorsprong van de namen betekenis?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Die zijn in de loop der eeuwen gegroeid. In het begin werden vooral namen gegeven die afledingen waren van goede eigenschappen, of zoals men wilde dat het kind zou opgroeien. Petrus bv is afgeleid van het woord rots of steen. Iemand met zo'n naam moest wel standvastig en sterk zijn.
Leo, afgeleid van leeuw, moest wel een sterke leider worden, genoemd naar de machtigste van de dieren.
Later werden kinderen vernoemd naar mensen waar men ontzag voor had, heiligen of koningen.
Steeds met het idee dat iets van de naam over zou gaan, en dat dat goede eigenschappen aan het kind zou geven. Het is allemaal langzaam gegroeid zo, en de betekenissen kwamen bijna vanzelf
anneliez
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Wanneer je de oorsprong van voornamen nagaat, dan blijkt dat de meeste ervan iets te maken hebben met het christendom en dan vooral met de heiligenverering. De geschiedenis van de heiligennamen gaat in het Nederlandse taalgebied terug tot de Middeleeuwen. Vanaf de twaalfde en dertiende eeuw vonden er ingrijpende veranderingen plaats in de naamgevingsgewoonte. Vóór die tijd droeg men voornamelijk Germaanse namen, zoals Adelmar, Hadewig, Everhard en Hildegard. Deze Germaanse namen kregen sterke concurrentie van de veelal uitheemse namen van vereerde heiligen zoals Catharina, Margareta, Elisabeth, Johannes, Nicolaas en Petrus, namen van Griekse, Latijnse en Hebreeuwse herkomst.

Ook binnen de moderne naamgeving zijn er maar weinig namen die niet op een heilige teruggaan. Veel buitenlandse voornamen die tegenwoordig bij ons voorkomen zijn vormen van heiligennamen, omdat ook in Engeland en Ierland (en daarmee Amerika), Frankijk, Italië en de rest van Europa de naamgeving er in sterke mate door bepaald is. Zo is Karin een Scandinavische verkorting van Catharina, Nick kan je beschouwen als de Engelse Nico (van Nicolaas), Ilona is de Hongaarse vorm van Helena en Lars de Zweedse tegenhanger van Laurens. Ook bijvoorbeeld Anita, Niels, Dennis, Mariska, Kevin, Bianca, Patrick en Jacqueline zijn van oorsprong heiligennamen. En er komen tegenwoordig ook Nederlandse vormen van heiligennamen voor, zoals Marieke, Jeroen, Janneke en Martijn.

Hoewel de heiligen nadrukkelijk hun sporen in de naamgeving hebben nagelaten, zijn er ook namen die zonder de steun van een heilige bekend zijn geworden.
Er zijn enkele bijbelse namen waarvan de verspreiding niet door een heilige gesteund werd. Bijvoorbeeld Judith, Samantha, Jeremias, Debora, Joram, Esther, Izaäk, Naomi, Job, Rebecca, Tobias en Tamara.

In het noorden van ons land heeft de kerstening minder invloed op de naamgeving gehad dan in de rest van het land (de invloed van het Fries strekt zich, zeker wat de voornamen betreft, verder uit dan de huidige provincie Friesland). Vandaar dat niet-christelijke namen er beter bewaard zijn gebleven. Bijvoorbeeld Boukje, Wubbo, Sietske, Douwe, Tjitske en Jelle.
Ook zijn er voornamen ontleend aan benamingen van bloemen, zoals Daisy, Viola, Myrte en natuurlijk Roos of Rosa, en namen die hun oorsprong vinden in de literatuur, bijvoorbeeld Vanessa, Jessica, Roxane en Miranda.
Amadea
13 jaar geleden
De meeste namen komen uit een betekenis. Bijvoorbeeld uit een andere taal, avalanche of hoe je het precies schrijft, betekend in t Frans tornado.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing