Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat wordt er nu precies bedoeld met het 'voorjaar'?

Ik zie cursussen en activiteiten waarbij staat dat die dit voorjaar starten. Voorjaar wordt ook wel eens gezien als een synoniem voor lente, maar vroeger had je ook de voorjaarsvakantie, en die viel in februari, voor de lente dus! Dus als er staat 'dit voorjaar', welke tijd wordt er dan meestal bedoeld?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Officieel is 'het voorjaar' gewoon een synoniem voor 'de lente' (zie bron). Die begint meteorologisch gezien altijd op 1 maart en astrologisch gezien na ongeveer 20/21 dagen in maart. En eindigt op 1 juni (metereologisch) of 20/21 juni (astrologisch)

De naam voorjaarsvakantie is dan ook niet juist als die voor 1 maart valt. Overigens werd de voorjaarsvakantie daarom in Brabant al omgedoopt tot Carnavalsvakantie en in calvinistischer streken Krokusvakantie, omdat dan de eerste krokussen de kop al opstaken.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

eind winter en begin en de lente zelf
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hangt er van af in welke omgeving dit gebruikt wordt. In een schoolomgeving is het voorjaar van 1 januari tot het zomerverlof, het najaar is dan van het zomerverlof tot 1 januari.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het woord lente is etymologisch afgeleid van lengen (der dagen). De definitie van de jaargetijden zoals die op de kalenders zijn vermeld, is ontleend aan de sterrenkunde. Astronomisch begint de lente op 20 of 21 maart, de dag dat de zon precies boven de evenaar staat. De dag en de nacht duren dan precies even lang.
Wat echter voor iedereen de doorslag geeft van het lentegevoel is de temperatuur. Na de korte dagen, donkere avonden, schemerige namiddagen en koude nachten zien veel mensen vroeg in het nieuwe kalenderjaar alweer uit naar de lente.
De zachte winters van de laatste jaren hebben hun uitwerking op het groeiseizoen. De bladontplooiing of bloei van bomen en planten in het voorjaar is sinds 1988 aanmerkelijk vervroegd. De hoeveelheid warmte vanaf 1 februari, de warmtesom, is maatgevend voor het moment van het tot bloei komen en de ontplooiing van bladeren. De winters kunnen tegenwoordig zó zacht zijn, dat de ontwikkelingen in de natuur al in januari beginnen.
Daaruit is denk ik het nieuwe gebruik ontstaan om vanaf februari al van voorjaar te gaan spreken.
Amadea
14 jaar geleden
dat hebben ze gewoon verzonnen als een naam
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Goeie vraag! Het voorjaar is letterlijk; begin van het jaar, dus februari/maart. Wat je al zei voorjaarsvakantie/krokusvakantie...

De lente wordt ook wel vaak voorjaar genoemd, en is het seizoen na de winter. Het volgende seizoen is de zomer (die op zijn beurt weer gevolgd wordt door de herfst). De lente begint (op het noordelijk halfrond) meestal op 20 maart en eindigt dan op 21 juni. Op het zuidelijk halfrond begint de lente meestal op 22 september. In de lente gaan veel planten bloeien, worden de bomen veel groener en wordt het warmer. De kans op vorst wordt steeds kleiner naarmate de lente vordert.

Het is ook een term die men gebruikt om een tijd (voor/najaar/zomer/winte)r te bepalen voor cursussen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing