Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Verkiezingen. Vragen over politiek en overheid, samenleving en wetgeving vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

Wordt de zetel van een minister opgevuld door een ander lid van zijn of haar partij?

Als een gekozen tweede kamerlid na de formatie als minister of staatssecretaris wordt benoemd, wordt de zetel van deze persoon dan opgevuld door een ander lid van zijn of haar partij? Of blijft deze zetel 'vrij' en telt dit als een extra stem voor de fractie? Omdat een minister of staatssecretaris niet lid mag zijn van de tweede kamer.

Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden

Als er straks toch opnieuw verkiezingen komen, hoe snel kan dat op zijn vroegst?

Wij weten allemaal dat het lastig wordt een kabinet te vormen, nu Gert-Jan Segers niet onder leiding van Mark Rutte in het kabinet wil zitten, vanwege een vertrouwensbreuk. De kans is zeker aanwezig, dat er uiteindelijk nieuwe verkiezingen moeten komen. Hoe lang duurt de vroorbereiding dan of te wel wanneer kunnen er op zijn vroegst nieuwe verkiezingen zijn?

3 jaar geleden

Mag de stembus in een stembureau onder toezichtstaan van 1 persoon?

Gisteren toen ik ging stemmen stond de stembus (die grijze kliko waar je de stem in doet) bij de uitgang van het stembureau.

De bus was zo opgesteld dat ik hem in eerste instantie helemaal niet zag. Ik moest de looproute volgen en de stembus stond bij de uitgang onder toezicht van 1 persoon. De looproute werd gevormd door verrijdbare wandjes waardoor de stembus volledig aan het zicht werd onttrokken.

Deze persoon had dus als enige zicht op de bus. Hij had stemmen kunnen hengelen of iets dergelijks zonder dat iemand dat zou zien.

Mag een stembus zo opgesteld worden?

Ik kan er niets over vinden in het document:
Stembureau-instructie voor de
dag van de stemming

Behalve dat de vierde persoon zich moet hebben op de stembus.
.
Laatste regel: zich moet zijn zicht.

Waarom heeft de koning stemrecht?

Waarom heeft de monarch van Nederland stemrecht? De koning maakt onderdeel uit van de regering. Koning Willem-Alexander heeft aangegeven geen gebruik te maken van zijn stemrecht (evenals zijn vrouw Koningin Maxima). Dit omdat hij onpartijdig wil zijn. Hij geeft aan dat hij een blanco stem uit zou brengen als de stemming/uitslag openbaar zou zijn. Ook Prinses Beatrix maakt geen gebruik van haar stemrecht en Prinses Juliana heeft tijdens haar regeerperiode niet gestemd. Nadat haar dochter de troon besteeg heeft zij wel gebruik gemaakt van haar stemrecht.

Bron: NOS.nl:
Hoewel geheimhouding dus verzekerd is, gaan de koning, zijn vrouw en zijn moeder in ieder geval niet stemmen. Voor Willem-Alexander en de constitutionele monarchie is het van wezenlijk belang dat er geen enkele twijfel ontstaat over de politieke onpartijdigheid van het staatshoofd.
Met een demonstratieve blanco stem zou de koning het grote goed van vrije verkiezingen kunnen onderstrepen. Maar omdat er geheim gestemd wordt, is zo’n koninklijke blanco stem niet aan de orde.
Stemonthouding past in een lange traditie van de Oranje-vorsten. Ook de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix gingen nooit stemmen; zelfs niet toen er tussen 1917 en 1970 in ons land een stemplicht c.q. opkomstplicht bestond. Op de keper beschouwd overtraden de koninginnen door niet te gaan stemmen in die jaren de wet.

Mijn vraag is dus waarom de regerende monarch uberhaupt stemrecht heeft?

Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing