Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom wordt de achternaam of foto van de dader nooit openbaar gemaakt?

Waarom worden daders in tegenstelling tot de VS in Nederland beschermd?
In de VS is het gebruikelijk dat de naam van de dader altijd openbaar gemaakt wordt maar in Nederland is het eerder andersom.

http://www.nu.nl/binnenland/2310889/nog-steeds-geen-bewijs-alibi-julien-c.html

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

In Nederland is het strafsysteem er in principe op gericht dat de dader van een delict, na zijn straf weer terug kan keren in de maatschappij. Hij krijgt een nieuwe kans.

Als de personalia van een dader openbaar worden gemaakt, dan wordt een terugkeer in de maatschappij een stuk moeilijker gemaakt. Nederland is niet groot en de dader zal telkens weer op straat herkend worden. Een leven als brave burger wordt op die manier wel erg moeilijk gemaakt en de vraag is dan ook of het publiceren van personalia van daders, anders dan in opsporingsberichten wel bijdraagt aan een veiligere maatschappij.
(Lees meer...)
14 jaar geleden
In principe is iemand onschuldig totdat bewezen is dat hij schuldig is.
Als je het hebt over 'daders' dan heb je het over veroordeelden, maar in de media heb je meestal te maken met verdachten, als ze eenmaal veroordeeld zijn hebben ze geen nieuwswaarde meer.

En iemand die niet veroordeeld is, dus nog niet schuldig is bevonden, mag je niet zomaar als misdadiger in de krant zetten.

Toegevoegd na 9 uur:
de politie geeft overigens wel die informatie:
http://www.politie.nl/nationaleopsporingslijst/
(Lees meer...)
itsme
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Als je de vraag goed leest, dan staat er NOOIT dus ook wordt de identiteit niet bekend gemaakt na een veroordeling en de vraag is dan waarom ook dan niet.
Weliswaar geeft itsme daar een antwoord op, maar je kunt je afvragen of het verzwijgen van iemand zijn wandaden opweegt tegen het recht van de burger om te weten wat iemand gedaan heeft en daar -terecht- rekening mee te houden.
itsme
14 jaar geleden
We doen het overigens wel: http://www.politie.nl/nationaleopsporingslijst/
goeie vraag,

en twee goeie antwoorden.

Ik wil er ook alleen maar aan toe voegen dat het soms wel leuk is hoe kranten hiermee om gaan.

Zo zal je in de ene krant lezen (dit is een fictie naam hoor)
André K. en in de andere krant A. Kling.

Of zoals ik me nog van vroeger kon herinneren
werd een voetballer beschuldigd werd keurig zijn voor naam met een letter aangeduid, een volledige achternaam en de positie die deze speler had bij de club met de naam van de club. Ach erg anoniem was dat ook niet
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding