Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar komt victim blaming vandaan?

De schuld van een gebeurtenis bij het slachtoffer leggen en niet bij de dader.

Ik zie het vooral bij slachtoffers van seksueel geweld. "Wat had je aan?" "Waarom ben je niet weg gerend?" Etc. etc.

Maar ook bij andere dingen. Zoals bijvoorbeeld een relatie waarin iemand vast zit met een partner die (mentaal/fysiek) geweld gebruikt.
Is het nu echt zo moeilijk te bevatten dat er rotzakken zijn die door en door verrot zijn die slachtoffers maken?

Inekez1
2 dagen geleden
Je vraagt je af "Is het nu echt zo moeilijk te bevatten dat er rotzakken zijn die door en door verrot zijn die slachtoffers maken?" En precies dat is dus het probleem, of in elk geval deel van het ontstaan van victim blaming. Dat je ervan uitgaat dat je van te voren kunt bedenken dat er zulke rotzakken bestaan. En dat je daar dus al rekening mee kunt houden om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.
HeerVoldemort
2 dagen geleden
Oh wauw, zo had ik hem nog niet eens bekeken.
Castle
2 dagen geleden
Victim Blaming wordt gelijk gesteld aan 'uitlokking'. Vaak ook in rechtszaken een manier om mensen een hak te zetten. Hierdoor kun je de 'schuld' terugleggen naar het slachtoffer. Een beetje als: "Wie kleedt zich op die manier en gaat met een vreemde man mee naar huis. Wat had je dan gedacht?".
erotisi
een dag geleden
Vergeet niet dat de slachtoffers het vaak zelf ook doen.
HeerVoldemort
een dag geleden
Ja dat is gewoon ontzettend verdrietig. Hoe dan hé. Ik heb zelf iemand gesproken die misbruikt is door een buurman toen ze 8 was. Zegt ze dat ze jarenlang gedacht heeft dat zij hem ertoe heeft aangezet. Hoe dan?!
erotisi
een dag geleden
Hoe dan?
Mij lijkt dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen oorzaak en schuld. Alleen in het laatste geval zal er sprake zijn van 'blaming' waarin er een moreel meestal negatief oordeel is. Dat een slachtoffer de oorzaak of schuld bij zichzelf zoekt kan te maken hebben met het gegeven dat je je eigen leven soms beter kan controleren dan andermans leven. De kunst is dan om daarin het juiste onderscheid te maken tussen oorzaak en schuld

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (3)

Veel mensen hebben vaak niet eens door dat ze aan victim blaming doen. De vraag komt, gek genoeg, vaak voort uit empathie. Ze leven zich in, in de situatie van het slachtoffer en stellen zich de situatie voor. Ze bedenken daarbij wat zij hadden willen doen in een dergelijke situatie. Hadden zij kunnen ontsnappen ? Hadden zij dit bij zichzelf kunnen voorkomen ? Zonder te beseffen dat doen met de kennis achteraf komen dan de oplossingen op. Als je weet wat er gaat gebeuren, dan is het makkelijk te bedenken wat je had kunnen doen om die nare situatie te voorkomen. En voor je het weet stel je de oplossing voor aan het slachtoffer. Die er helemaal niets meer aan heeft, want het gebeurde is al gebeurd.

Daarnaast maken we (gelukkig) over het algemeen niet heel vaak een situatie mee waarin openlijk misbruik van ons gemaakt wordt. Dat leert ons dat de meeste mensen niet slecht zijn. Een 'blamer' bedenkt dan: hoe is die dader dan tot zijn daad gekomen ? Iets moet toch de aanleiding zijn geweest waardoor een goed mens een slecht mens is geworden.

Dat gecombineerd met de kennis achteraf maakt dat we denken: "Waarom heb je niet..." of "Dit had je kunnen weten want..."
(Lees meer...)
Edraket
2 dagen geleden
Goed antwoord.
Een mens kan niet weten hoe hij in een toekomstige situatie zal reageren.
Dit weet hij pas, als hij/zij in die situatie is geweest..
De belanghebbende bij deze kijk op de gebeurtenissen is natuurlijk altijd de dader. Die is, al dan niet door juristen geadviseerd, bezig met het verdedigen van zijn zaak, en zal niet toegeven 'ik was natuurlijk helemaal fout' maar zal graag verklaren dat 'het slachtoffer heeft het uitgelokt'.
Dat is een kijk op de zaak die in incidentele gevallen waar zou kunnen zijn, maar die natuurlijk grotendeels alleen een afleidingsmanouvre zijn. Afleiding van de zwaarte van de schuld, verzachtende omstandigheden.
Het komt er op neer dat het door advocaten bedacht fenomeen is om straf te verminderen of te voorkomen.
(Lees meer...)
2 dagen geleden
Verschillende mensen hebb3en verschillende redenen voor victim blaming; daders (en hun medestanders) gebruiken het vaak om schuld af te schuiven (zie ook andere antwoorden).
Een belangrijke reden voor buitenstaanders is de zogenaamde 'Rechtvaardigewereldtheorie'. Dit is een belangrijke psychologisch mechanisme, dat ook dient ter zelfbescherming: Door victim blaming kun je ook geloven dat een slechte gebeurtenis jou niet zal overkomen, want het slachtoffer heeft he aan zichzelf te danken en jij gedraagt je anders. Volgens wiki:
"Deze denkfout speelt een rol bij slachtofferbeschuldiging (victim blaming). Volgens Iva Bicanic willen mensen met deze theorie hun eigen beeld van een veilige wereld overeind houden. Uit onderzoek blijkt dat deze denkfout er ook voor zorgt dat veel slachtoffers zichzelf beschuldigen, waardoor ze de illusie in stand kunnen houden dat ze wat hun is overkomen in de toekomst kunnen voorkomen. "
(Lees meer...)
een dag geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: