Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar komt victim blaming vandaan?

De schuld van een gebeurtenis bij het slachtoffer leggen en niet bij de dader.

Ik zie het vooral bij slachtoffers van seksueel geweld. "Wat had je aan?" "Waarom ben je niet weg gerend?" Etc. etc.

Maar ook bij andere dingen. Zoals bijvoorbeeld een relatie waarin iemand vast zit met een partner die (mentaal/fysiek) geweld gebruikt.
Is het nu echt zo moeilijk te bevatten dat er rotzakken zijn die door en door verrot zijn die slachtoffers maken?

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Veel mensen hebben vaak niet eens door dat ze aan victim blaming doen. De vraag komt, gek genoeg, vaak voort uit empathie. Ze leven zich in, in de situatie van het slachtoffer en stellen zich de situatie voor. Ze bedenken daarbij wat zij hadden willen doen in een dergelijke situatie. Hadden zij kunnen ontsnappen ? Hadden zij dit bij zichzelf kunnen voorkomen ? Zonder te beseffen dat doen met de kennis achteraf komen dan de oplossingen op. Als je weet wat er gaat gebeuren, dan is het makkelijk te bedenken wat je had kunnen doen om die nare situatie te voorkomen. En voor je het weet stel je de oplossing voor aan het slachtoffer. Die er helemaal niets meer aan heeft, want het gebeurde is al gebeurd.

Daarnaast maken we (gelukkig) over het algemeen niet heel vaak een situatie mee waarin openlijk misbruik van ons gemaakt wordt. Dat leert ons dat de meeste mensen niet slecht zijn. Een 'blamer' bedenkt dan: hoe is die dader dan tot zijn daad gekomen ? Iets moet toch de aanleiding zijn geweest waardoor een goed mens een slecht mens is geworden.

Dat gecombineerd met de kennis achteraf maakt dat we denken: "Waarom heb je niet..." of "Dit had je kunnen weten want..."
De belanghebbende bij deze kijk op de gebeurtenissen is natuurlijk altijd de dader. Die is, al dan niet door juristen geadviseerd, bezig met het verdedigen van zijn zaak, en zal niet toegeven 'ik was natuurlijk helemaal fout' maar zal graag verklaren dat 'het slachtoffer heeft het uitgelokt'.
Dat is een kijk op de zaak die in incidentele gevallen waar zou kunnen zijn, maar die natuurlijk grotendeels alleen een afleidingsmanouvre zijn. Afleiding van de zwaarte van de schuld, verzachtende omstandigheden.
Het komt er op neer dat het door advocaten bedacht fenomeen is om straf te verminderen of te voorkomen.
2 maanden geleden
Verschillende mensen hebb3en verschillende redenen voor victim blaming; daders (en hun medestanders) gebruiken het vaak om schuld af te schuiven (zie ook andere antwoorden).
Een belangrijke reden voor buitenstaanders is de zogenaamde 'Rechtvaardigewereldtheorie'. Dit is een belangrijke psychologisch mechanisme, dat ook dient ter zelfbescherming: Door victim blaming kun je ook geloven dat een slechte gebeurtenis jou niet zal overkomen, want het slachtoffer heeft he aan zichzelf te danken en jij gedraagt je anders. Volgens wiki:
"Deze denkfout speelt een rol bij slachtofferbeschuldiging (victim blaming). Volgens Iva Bicanic willen mensen met deze theorie hun eigen beeld van een veilige wereld overeind houden. Uit onderzoek blijkt dat deze denkfout er ook voor zorgt dat veel slachtoffers zichzelf beschuldigen, waardoor ze de illusie in stand kunnen houden dat ze wat hun is overkomen in de toekomst kunnen voorkomen. "
2 maanden geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing