Waarom hebben Molukse KNIL-militairen geen veteranenstatus?
Ondanks het feit dat diverse militairen onderscheidingen hebben ontvangen uit handen van koningin Wilhelmina of Juliana.
De Veteranenstatus is voor een hele groep waaraan rechten kunnen worden verbonden. Een onderscheiding krijgen staat los van het verkrijgen van een status.
Als iemand in Nederland een lintje krijgt wordt hij bv niet automatisch bijstandsgerechtigd als hij niet meer in zijn levensonderhoud kan voorzien.
Een onderscheiding is een persoonlijke onderscheiding voor bewezen verdiensten.
In de bijgevoegde tekst staat (RTV-Drenthe neemt het zo over) dat veel militairen een onderscheiding hebben ontvangen uit handen van koningin Wilhelmina of Juliana".
1ste zegt Leo Reawaruw dat niet
2de de KNIL-militairen kwamen pas in 1951 op dienstbevel naar Nederland, de abdicatie van Koningin Wilhelmina was 9 september 1948, zij kan dus nooit persoonlijk een onderscheiding hebben uitgereikt aan KNIL-militairen.
In de periode 1940 – 2017 zijn in totaal maar 36 dapperheidsonderscheidingen met bijbehorend oorlogscertificaat uitgereikt aan gewezen dienstplichtige van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Hetgeen wordt getoond in het filmpje is geen Veteranenpas zoals bedoeld in de Veteranenwet 2012 die in 2014 van kracht werd. De veteranenpas na relevante uitzending wordt verstrekt door het Ministerie van Defensie. De getoonde pas is van 2007 en werd verleend door de SDV (Stichting Dienstverlening Veteranen) en moest op eigen initiatief worden aangevraagd. De aanvrager moest de gevraagde gegevens en bewijzen zelf verstrekken. De veteranenpas geeft geen automatisch recht op pensioen. Je kunt de pas vergelijken met een Makro-pas. Je kunt korting krijgen en een gratis tijdschrift. http://www.rtvoost.nl/nieuws/249275/oud-knil-militairen-dienen-miljoenenclaim-in-op-basis-zwolse-rechtbankuitspraak
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.