Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Tegenwoordig gebruiken we als jaartelling de toevoeging 'na christus', maar hoe noemde men de jaartelling vóór christus ?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
1.3K
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Toen had men die jaartelling helemaal niet, sterker nog dat begon pas 500 jaar nadat Jezus overleden zou zijn. Welke jaartelling men aanhield was dus afhankelijk van plaats en tijd. http://www.historien.nl/wanneer-begint-de-christelijke-jaartelling/ In gebruik Maçonnieke jaartelling, vanaf 4000 v.Chr.
Joodse jaartelling, vanaf 3761 v.Chr.,.
Chinese jaartelling, vanaf 2697 v.Chr.
Boeddhistische jaartelling, vanaf 543 v.Chr.
Thaise jaartelling, vanaf 543 v.Chr.
Seleucidische jaartelling, vanaf 312 v.Chr. Niet meer in gebruik Egyptische Koningslijsten vanaf ongeveer 3000 v.Chr. tot het begin van de Christelijke jaartelling,
Romeinse jaartelling, vanaf 753 v.Chr.
Spaanse jaartelling, vanaf 38 v.Chr.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Dat is een beetje afhankelijk van de plaats waar men was. Bij in de Romeinse wereld of in India. In het Romeinse Rijk werden de jaren aangegeven door de namen te vermelden van degenen die in dat jaar consul waren.

Het jaar of beter gezegd de jaartelling Ab Urbe Condita (Latijn: "Vanaf de Stichting van de Stad") of Anno Urbis Conditae (Latijn: "in het Jaar van de Stichting van de Stad"), in beide gevallen afgekort tot AUC, telt de kalenderjaren sinds de stichting van Rome. Deze vond volgens de overlevering plaats in 753 v.Chr. De hiervoor vermelde moord op Julius Caesar zou volgens de Romeinse jaartelling hebben plaatsgevonden gevonden in AUC 710. Maar evenmin als de christelijke jaartelling bestond de AUC jaartelling in werkelijkheid nog niet in de Romeinse oudheid. De jaren werden aangegeven door de namen te vermelden van degenen die in dat jaar consul waren.
(Lees meer...)
7 jaar geleden
Antoni
7 jaar geleden
Hoe werd het dan in India gedaan? Is er een reden waarom je specifiek dat land noemt? Of noem je het alleen omdat het geen deel uitmaakte van het Romeinse Rijk?
erotisi
7 jaar geleden
Ik kan me namelijk voorstellen dat in India voor Christus de boedhistische jaartelling aan hielden , maar zeker ben ik daar niet van. https://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddhistische_jaartelling
erotisi
7 jaar geleden
Al lijkt her erop dat ook die jaartelling pas na Christus werden gehanteerd. Maar in India begon de christelijke jaartelling natuurlijk nog veel later als hier in europa. https://en.wikipedia.org/wiki/Buddhist_calendar#History
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
https://en.wikipedia.org/wiki/Hindu_calendar
Er was vaak helemaal geen jaartelling; het idee van een universele, doorlopende jaartelling is typisch westers, en kon daarom ook wereldwijd verspreid worden.

Veel landen/culturen gebruikten geen jaartal, maar bijvoorbeeld een aanduiding in de trant van 'in het zoveelste jaar dat koning huppeldepup regeerde'; dit was ook in China en Japan bv normaal.
(Lees meer...)
7 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Ehh Maçonnieke jaartelling, vanaf 4000 v.Chr.
Joodse jaartelling, vanaf 3761 v.Chr.,.
Chinese jaartelling, vanaf 2697 v.Chr.
Boeddhistische jaartelling, vanaf 543 v.Chr.
Thaise jaartelling, vanaf 543 v.Chr.
Seleucidische jaartelling, vanaf 312 v.Chr. Dat de christelijk jaartelling zo is "aangeslagen" is volgens mij hiervan het gevolg:
http://i.imgur.com/wk0RXPG.png
Maar wellicht bedoelde je dat ook. "Er was vaak helemaal geen jaartelling"
Dat zal inderdaad vaak het geval zijn geweest. Eens.
tinus1969
7 jaar geleden
En hoe oud is de maconnieke jaartelling? Op basis van https://nl.wikipedia.org/wiki/Ma%C3%A7onnieke_kalender denk ik zomaar dat deze jaartelling pas 'Na Christus' werd gebruikt. Dito voor de meeste andere jaartellingen die je noemt, dit geldt zeker voor de joodse en Chinese jaartelling.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Zo dan heeft wikipedia dat even krom aangegeven. "In gebruik.....
Maçonnieke jaartelling, vanaf 4000 v.Chr." Maar idd dat is niet de ingebruikname maar het jaar 0 welke dus later berekend is. https://nl.wikipedia.org/wiki/Seleucidische_jaartelling Zou wel een doorlopende jaartelling zijn vChr zoals ik begrijp.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding