Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom eten we met een vork, een lepel en een mes?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Omdat we dat het meest praktisch vinden.

Er zijn periode in de geschiedenis geweest dat we alleen met een lepel aten, of alleen met een mes, met de handen, en natuurlijk eten in grote delen van de wereld de mensen met stokjes. (Leuk als je reisbestek wilt bestellen in Azie ; dat bestaat meestal uit een lepel en 2 stokjes, in plaats van een lepel en vork).

Met een lepel kun je vloeibaar voedsel dat zich niet laat snijden of oppakken, of voedsel dat uit veel kleine onderdeeltjes bestaat makkelijk eten zonder te knoeien of te morsen.
Met een vork kun je grote stukjes voedsel opprikken om ze, eveneens zonder knoeien, naar binnen te werken, en een mes is heel praktisch voor het in kleinere stukjes snijden van groter voedsel, zoals vlees of aardappels.

Ook kun je vork en mes heel handig gebruiken om kost die net dik genoeg is om niet met een lepel te hoeven eten (maar wel kan, zoals macaroni of stamppot of het Hollandse "prakje" netjes en tot op de laatste kruimel op te eten.

Kortom, we eten met bestek omdat dat handig is en je handen schoon blijven. Bij sommige maaltijden heb je niet ALLE bestek nodig, maar het is wel prettig om over alle drie te beschikken, zodat je ook een zekere keus hebt in hoe je wilt eten. (Ik had er altijd een bloedhekel aan dat we bij mijn oma altijd een lepel kregen voor de macaroni; doe mij maar een vork ;-) )
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Omdat dat hier de sociaal geaccepteerde norm is die zo gegroeid is over jaren, aangeleerd door je ouders (geleerd van hun ouders). Was je ergens anders geboren had je wellicht met je handen gegeten of met stokjes. Dat is cultuurgebonden soms wellicht samenhangend met het voedsel dat we eten, maar ook door dat we met bepaald gereedschap eten, hebben we bepaalde wijze van opdienen of bereiden of kunnen we bepaalde manieren van opdienen wel of niet toepassen.

In landen waar men met stokjes eet wordt vlees al voorgesneden. Hier gooien we een heel stuk vlees op het bord en snijden we dat (soms onhandig met een botermes) door.

Toegevoegd na 23 seconden:
m.a.w. het is cultuur
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing