Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn mannen gemiddeld genomen 'vatbaarder' voor fanatisme dan vrouwen?

Kijkend naar geloof, oorlog, geweld of het streven naar rijkdom, krijg ik wel eens die indruk. Vrouwen lijken gemiddeld meer 'mee te bewegen' en de harmonie op te zoeken en mannen lijken gemiddeld meer voor fanatisme en polarisering te gaan. Is dat alleen een indruk of is daar ook bewijs voor?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ja, dat geloof ik zeker. Vrouwen zijn veel minder gevoelig daarvoor doordat ze eerder aan andere, voor hen belangrijker, "zaken" zoals mensen/ familie en de gevolgen van geweld of een oorlog denken i.p.v. mannen die meer hun trots en eer willen verdedigen dan op voorhand aan de gevolgen van die strijd te denken.

Of het alleen een indruk is? Dat denk ik niet, het lijkt me dat je naar de geschiedenis kan kijken, dan weet je genoeg, zou ik zeggen.

Toegevoegd na 14 uur:
Al tijdens de WOII is er sprake van vrouwen die ook "het leger" in willen. Echter de "Overheid" in Londen denkt aan een klein ongewapend (vrijwillig) vrouwen(hulp)korps.
In Engeland (WRNS) en de V.S. (WAVES) maken vrouwen al onderdeel uit van het leger. Zij zijn het voorbeeld voor de op te richten Nederlandse vrouwenkorpsen.
----------------------------------
(zie bron:)
"De in Londen opgerichte Bond van Nederlandse Vrouwen in Groot-Britannië neemt het initiatief om een vrijwillig vrouwelijk hulpkorps op te richten. Er worden rangenstelsels ingevoerd en op 25 april 1944 is het Vrouwen Hulp Korps een feit en maakt deel uit van de Koninklijke Landmacht (KL).

Het zuiden van Nederland wordt in de herfst van 1944 bevrijd, Nederland boven de grote rivieren pas in mei 1945. Daarom vindt de opleiding voor de jonge vrouwen die zich al in 1944 aanmelden, voorlopig nog plaats in Engeland. Nog voor de eerste VHK’sters een half jaar later vanuit Engeland in Oostende aan wal gaan, wordt er nóg een vrouwenkorps opgericht: De Marine Vrouwen Afdeling, al gauw de MARVA genoemd."
--------------------------------
Deze gegevens, uit de jaren '40 van de vorige eeuw, zijn af te zetten tegen de nieuwste geschiedenis: wat is er over van deze VHK (vrouwelijk hulp korpsen) ?

(bron:)
"Het VHK wordt in 1951 opgeheven om plaats te maken voor het Korps Militairen Vrouwen Afdeling (MILVA). Op 1 januari 1982 is er geen plaats meer voor aparte vrouwenkorpsen als gevolg van het Verdrag van New York, dat bepaalt dat vrouwen gerechtigd zijn op gelijke voet met mannen een overheidsambt te bekleden. Op dit moment maken vrouwen iets meer dan tien procent deel uit van het personeelsbestand van Defensie, waaronder de minister.
Maar of ze echt geaccepteerd zijn?"
----------------------------------
Natuurlijk is het zo dat er altijd ( zeg nooit: nooit ) ook vrouwen zullen die wél willen vechten/strijden al dan niet in een leger, maar het ging om "gemiddeld" en 10% van het personeelsbestand van Defensie, inclusief de Minister!
10% dus...
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Ik denk dat je wel in algemene zin gelijk hebt en dat het antwoord van Jodokus52 wel een goede richting geeft. Maar... vergis je niet... vrouwen kunnen ook even fanantiek zijn in vergelijking met mannen en in sommige omstandigheden zelfs fanatieker. Wat dacht je van de bekende (?) Ulrike Meinhof. Maar ook - ik schrijf het met schroom, omdat ze in onze Nederlandse ogen zelfs heldhaftig was - Hannie Schaft (het "Meisje met het Rode Haar" die in WO II een verzetstrijdster was en die aan het einde van de oorlog werd gefusilleerd. Of wat denk je van Tanja Nijmeijer die zich bij de FARC heeft aangesloten.

Recent heeft een Leidse hoogleraar een boek geschreven over 10 "Gevaarlijke Vrouwen". Ze heeft Beatrice de Graaf en hieronder staat een link naar een interview met haar.

Maar... mogelijk heb je dat boek al gelezen of deze informatie bekeken.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing