Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn er ooit fatale aflopen of missers geweest, bij mensen die ergens op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië wonen, mbt de taalbarrière?

Bij of door Brussel loopt de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Stel je woont daar en krijgt 2 straten verderop een vreselijk ongeval. Je ben nog wel bij bewust zijn, dus je kunt (moet) de hulpdiensten vertellen wat er gebeurt is of hoe je je voelt. In ieder geval, je moet je verstaanbaar kunnen maken in je eigen land. Hoe moet dat dan als je de andere taal niet spreekt?

Zo kan ik er nog zeker 10 verzinnen, maar ik vraag me af of dit ooit fatalen gevolgen heeft gehad. Ook vraag ik me af hoe mensen daarmee om gaan en wat de overheid daar aan doet. Bedankt alvast.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Mensen die in deze grensstrek wonen maken zich veel minder druk over de taalbarrière dan men in de media vaak doet uitschijnen.
Dus er gebeuren daar niet meer 'fatale' missers dan elders in de wereld.

Mensen die in deze regio voor dienstverlenende instanties werken zijn beide talen voldoende machtig om eender welk euvel op te lossen.

De overheid organiseert diverse inburgeringscursussen. Hier wordt op interactieve wijze met taal, cultuur en andere specifieke gewoontes omgegaan.
Maar...
zoals bij elk soort 'onderwijs' zijn er snelle begrijpers en trage.

In geval van hoge nood wordt een tolk ingeschakeld.

Ik zou zeggen, ga er eens een weekje op verlof en ervaar zelf hoe het leven daar zijn alledaagse gangetje gaat. Een absolute aanrader ;-)

Liefs, Succes en Big Smile van me
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Of er om DIE reden ooit echt iets mis is gegaan, is niet gedocumenteerd, maar hoe fel de taalstrijd ook is, veel Walen spreken een mondje Vlaams, en nog veel meer Vlamingen spreken uitstekend Frans. Zeker mensen met een middelbare opleiding en hoger - en daar vallen hulpverleners zeker onder - beheersen b eide talen voldoende om om DIE reden niemand te hoeven laten sterven. Trouwens, met handen en voeten kom je ook een heel eind.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Er is welgeteld 1 dode gevallen in de taalstrijd.
TAK, taal-actie-comité vond het nodig om een wandeling te plannen in de Voerstreek om het Vlaamse karakter te benadrukken.
Een Franstalige had de Waalse vlag uitgehangen. Toen een wandelaar over het hek kroop schoot de Franstalige hem dood.

Die heren kenden hun geschiedenis niet, want de Voerstreek is nooit Vlaams geweest. (zie link) Er wordt een aparte taal gesproken: het plautdietsch en het Middenfrankisch.

Toegevoegd na 2 dagen:
Link vergeten!!! Komt ie!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing