Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Blijf je in gebreke als je de sneeuw die is gevallen op je stoep niet wegveegt?

Elke ochtend veeg ik trouw weer mijn stoep voor en naast het huis schoon terwijl somige buren''het wel goed vinden''.

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Neen. Die bepaling is er niet.
Maar ik doe het wel , omdat ik het heel vervelend zou vinden als er iemand onderuit gaat.
Voor je zelf en huisgenoten is het beter, anders loop je
alles snel vuil.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (11)

Ja als een oud vrouwtje haar bekken breekt omdat jij de stoep niet geveegd hebt en je het wel moest volgens de gemeentelijke verordening, dan hang je...
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Nee. De bepaling dat je dat moet doen is uit alle lokale verordeningen verdwenen.
15 jaar geleden
Bij ons hebben de bovenburen een stukje stoep schoongemaakt. Ik ben een beetje lui geweest dit jaar.
Volgens mij is de stoep vóór een appartementengebouw van de gemeente is en dat de bewoners niet aansprakelijk zijn als iemand op straat een been breekt.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Nee hoor. Het is mijn stoep, daar heeft niemand wat over te zeggen. Als de gemeente niet strooit hier in de straat is ie dan in gebreke??? nee.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Met dit sneeuw en ijsweer ben je verplicht de stoep voor je huis schoon te maken. In de meeste gemeenten is hier een politieverordening voor. Als je je stoep niet schoonveegt, riskeer je een boete van, in sommige gemeentes, 250 Euro.
Als iemand valt door jouw glad trottoir moet jouw verzekering ervoor opdraaien.
Wie zijn stoep niet veilig maakt door sneeuw en ijzelvorming, schendt de regels van de gemeente.
Je voetpad mag niet glad liggen tussen zonsopgang en 20 uur. Zo moet je de sneeuw niet in de goot vegen, maar aan de rand van de stoep. Dan kan het dooiwater nog wegvloeien. De plaatsen waar je sneeuw/ijs verwijderd hebt, kun je bestrooien met zand of zaagsel. Ijs kun je met zout bestrooien, dit kun je ook bij de gemeente halen.

Stel dat je postbode uitglijdt, omdat jouw stoep niet is schoongemaakt en hij heeft letsel? Dan ben jij aansprakelijk. De bewijslast ligt wel bij het slachtoffer. Eerst zal de arbeidsongevallenverzekering v.d. post tussenbeide komen, maar jouw aansprakelijkheidsverzekering zal het weer moeten terugstorten.
Ga jij onderuit bij een winkel die zijn stoep niet heeft schoongemaakt van ijs/sneeuw, dan is de aansprakelijkheidsverzekering van de winkel die moet betalen.
Sla je gemeenteverordening er maar eens op na!

Toegevoegd na 5 minuten:
Dit geldt althans voor de gemeente Haarlemmermeer. In de meeste gemeenten is het niet meer verplicht maar wel gewenst
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Nee, waarom zou je in gebreke blijven? De stoep is niet jouw eigendom. Ik ben verder van mening dat eenieder gewoon voorzichtig moet zijn met dit weer, of het nou op iemands stoep is, in de buurt, of op de (snel)weg.

Tevens is die hele 'claimcultuur' die steeds dreigt over te waaien, erg overdreven. We zouden daar niet aan moeten willen. Laat eenieder gewoon zelf gezond verstand gebruiken, dat is veel belangrijker dan een regel die dit aangeeft.

Neem bijvoorbeeld het schoonmaken van de autoruiten. Als je ziet hoeveel mensen dat al niet doen, nou, dan kun je van op aan, dat ze hun stoep al helemaal niet doen.

Verder heb ik het idee dat het iets is van de oudere generatie. Die zie je dit allemaal nog netjes doen, omdat het zo is aangeleerd. Wel netjes, maar niet verplicht, en dat is maar goed ook.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Een goede verteller, verzint er bij gebreke ter plekke.
Maar het slaat nergens op.!
Het is jou stoep. Jij mag het bepalen of je dat boel daar weghaald of niet. Maar er zijn mensen die dat kunnen doen i.v.m oudheid te zwaar werk bijvoorbeeld.
Maar de boel van je stoep weghalen is wel netjes...
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Nee jij blijft niet in gebreke het is volgens mij een fatsoens
norm ik doe het ook altijd en hoop dan dat de buren ook hun stukje doen. oja en volgens mij is de middenstand wel verplicht hun stoepje schoon te houden.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Een citaat van het artikel uit de bijgaande link:

_____________________________________________
In sommige gemeenten staat in de Algemene politieverordening (APV), dat inwoners verplicht zijn om sneeuw en ijzel binnen twee dagen van hun stoep te verwijderen. Maar de meeste gemeenten namen in 1986 de model-APV van de Vereniging van Nederlanse gemeenten (VNG) over. Daarin is die regel verwijderd. “Volgens internationale verdragen zou een overheid haar burgers niet mogen verplichten schoon te maken. Dat zou dwangarbeid zijn”, legt VNG-woordvoerder H. Goulooze uit. “Als gemeenten de regel wel handhaven, is dat meer bedoeld als morele plicht.”
_____________________________________________

De gemeenten die dit schoonmaken nog verplicht stellen begeven zich daarmee juridisch gezien eningszins op glad ijs, dat wil zeggen het is haast niet te handhaven, je kunt bijvoorbeeld ook op vakantie zijn of te ziek om de werkzaamheden te kunnen verrichten. Daarnaast klinkt het overdreven, maar er wordt nogal zwaar getild aan mensen dwingen om bepaalde werkzaamheden uit te voeren vanwege internationale afspraken.

De gemeente zegt zich in sommige situaties te willen vrijwaren van aansprakelijkheid, dat lijkt me zo simpel nog niet, je kunt (en dat geldt ook in veel gevallen voor de gemeente) niet zomaar iets uitsluiten dat wettelijk is geregeld in veel gevallen, zo zal in veel situaties de gemeente als wegbeheerder als 'het puntje bij het paaltje komt' (of liever als oud dametje onderuit gaat) toch best nog wel aansprakelijk gesteld kunnen worden door de betrokken partijen.

Ook is een bewoner is niet zonder meer aansprakelijk te stellen om allerlei redenen, echter dit is ook niet geheel uit te sluiten, maar dat is eerder aan een rechter dan aan de gemeente om dat te bepalen.

Ik durf dus wel te stellen dat de gemeenten waar dit nog in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, het is volgens mij niet gebruikelijk meer om van politieverordening te spreken) zelf daarmee fout zitten.

Een soort morele verplichting heb je natuurlijk wel om het netjes te houden, alleen in dat verband zou je dus 'in gebreke' kunnen zijn, over het algemeen genomen is het antwoord op je vraag dus nee.

Toegevoegd na 2 minuten:
P.S. In Duitsland kunnen ze je dan ook niet verplichten om dezelfde redenen als ik hierboven aangeef.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Nee, Dat vind ik een onderdeel van maatschappelijke druk.

Jij projecteert jouw normen en waarden op een ander.
Terwijl elke persoon uniek is en zijn eigen variant van normen en waarden heeft.
Binnen deze normen en waarden worden er ook prioriteiten gesteld. Ook dit verschilt per persoon.
Jij vind het schoonhouden van de stoep een hoge prioriteit. Een ander hoeft die prioriteit niet te hebben. Jij moet jouw normen en waarden niet projecteren op de ander.

Waarom vind jij dit zo belangrijk? Is dat omdat je anders zelf raar aangekeken wordt als je dit niet doet. Of heb je een ervaring gehad (of verhaal gehoord), van iemand die is gevallen op de stoep? Dan is dit ook jouw trauma.

Ik wet dat jij die buren niet hebt aangesproken hierover? Dat GV hier eerder van op de hoogte is als jouw buurman.
Als jouw buren hiervan niet op de hoogte zijn, hoe kunnen zij dan weten dat jij dit belangrijk vindt en dat jij daardoor minachtend naar ze kijkt? Niet iedereen is helderziend, dus veel ergernis moet gecommuniceerd worden.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Nee, de gemeente blijft in gebreke als die de openbare weg niet begaanbaar houdt.

Het is lovenswaardig dat jij de openbare weg bij jouw huis sneeuwvrij maakt waar de gemeente in gebreke blijft, maar het is niet je plicht. En je buren blijven dus ook niet in gebreke.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing