Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe gaat de fusie GroenLinks/PVDA in Europa te werk?

GroenLinks en de PVDA maken allebei deel uit van een andere Europese fractie. Hoe werkt dit nu met de fusie van deze twee partijen. Want je kan nog steeds alleen maar stemmen op GroenLinks/PVDA en niet individueel op 1 van de 2.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

GroenLinks en de PvdA behoren momenteel nog tot verschillende fracties in het Europees Parlement: GroenLinks zit bij de Groenen en de PvdA bij de sociaaldemocraten. Bij een gezamenlijke deelname aan de Europese verkiezingen in 2024 zullen ze dus met één lijst moeten uitkomen, maar zullen ze waarschijnlijk nog niet in één Europese fractie kunnen plaatsnemen. GroenLinks en PvdA kunnen bij de Europese verkiezingen van 2024 met één gezamenlijke lijst uitkomen, maar de verkozen Europarlementariërs zullen voorlopig nog in hun huidige fracties blijven zitten. Dit is een tijdelijke constructie in afwachting van een definitieve fusie van de partijen.

Als GroenLinks en PvdA na de verkiezingen besluiten definitief te fuseren tot één partij, zullen de verkozen Europarlementariërs zich bij één van de twee Europese fracties moeten aansluiten. De keuze zal dan waarschijnlijk vallen op de fractie van de Europese sociaaldemocraten, aangezien die groter is.

In theorie zou een gefuseerde GroenLinks/PvdA-partij ook kunnen proberen een nieuwe fractie te vormen in het Europees Parlement, maar dit is zeer onwaarschijnlijk gezien de vereiste minimale omvang van 23 leden uit 7 verschillende lidstaten.

De precieze uitwerking hangt dus af van de definitieve beslissing over een fusie na de Europese verkiezingen van 2024. Tot die tijd zullen de partijen een tijdelijke constructie moeten vinden om met één lijst uit te komen.
(Lees meer...)
6 maanden geleden
Inekez1
6 maanden geleden
"...maar zullen ze waarschijnlijk nog niet in één Europese fractie kunnen plaatsnemen....Dit is een tijdelijke constructie..." Klinkt alsof je het ziet als tijdelijke oplossing voor een probleem. Maar GL/PvdA ziet het zelf juist als kans en meerwaarde om hetzelfde beleid vanuit 2 verschillende fracties te kunnen voeren.
De europarlementariërs van GroenLinksPvdA werken straks samen als één team aan één programma. Maar dat doen ze vanuit 2 fracties. Dat wordt juist gezien als voordeel, omdat er dan in beide fracties gelobbyd kan worden voor meer steun voor de (gezamenlijke) plannen.

"Zo werkt het:

GroenLinks-PvdA doet samen mee aan de verkiezingen op 6 juni. We voeren campagne met één kandidatenlijst en één verkiezingsprogramma. Die samenwerking gaat na de verkiezingen verder. Onze mensen in Brussel verdelen zich over twee fracties: de kandidaten van PvdA-huize worden onderdeel van S&D en de kandidaten met een achtergrond in GroenLinks sluiten zich aan bij de Groenen/EVA. Kijk naar de kleuren op de kandidatenpagina voor de precieze verdeling.

Maar alle gekozen kandidaten worden en blijven Europarlementariër voor GroenLinks-PvdA. We vormen één team en we werken samen met hetzelfde verkiezingsprogramma. Ons voordeel: wij kunnen in twee fracties aan de slag om dat te realiseren."
(Lees meer...)
6 maanden geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: