Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Maakt het iets uit of je huurt van een particulier of professional?

Ben je bijvoorbeeld beter beschermd als je van een professional huurt? Zo ja welke verschillen zijn dat? En wat wordt eigenlijk onder professional verstaan?
Zie bijvoorbeeld: https://www.wieringa-advocaten.nl/nl/weblog/2019/07/03/de-richtlijn-oneerlijke-bedingen-bedingen-over-bewijslevering/#:~:text=In%20het%20algemeen%20is%20een,van%20de%20consument%20aanzienlijk%20verstoort.

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Nee, voor de regelgeving en huurbescherming maakt het niet uit wie de verhuurder is. De mate van huurbescherming (wanneer je huur opgezegd kan worden en onder welke voorwaarden) is afhankelijk van andere factoren. Wel kan het in de praktijk uitmaken wie er tegenover je staat als het op rechtszaken uitdraait. Grote professionele partijen hebben vaak meer geld om een goede advocaat in te schakelen en zij hebben er ook meer baat bij dat de uitkomst in hun voordeel zal zijn omdat anders al hun andere huurders mogelijk ook eisen gaan stellen waar ze liever niet aan voldoen.

Iemand die maar 1 of 2 woningen verhuurt zal misschien eerder schikken, maar daarbij ben je veel meer afhankelijk van de wil en het karakter van die verhuurder.

Er zijn globaal 3 soorten verhuurders:
- de corporaties: groot aantal huurwoningen waarvan de meeste (of soms alle) sociale huur.
- de grote commerciële verhuurders: die zijn minder begaan met het lot van hun huurders en willen vooral zelf zoveel mogelijk winst maken. Vooral kamerverhuur en vrije sector huur.
- kleine particuliere verhuurders die maar 1 of een paar woningen of kamers verhuren. Uiteenlopende motieven voor verhuur, je hebt goede en kwade.

Ook de grote commerciële verhuurders (soms 1 persoon met heel veel panden) vallen onder de particuliere verhuurders.

De mate van huurbescherming is afhankelijk van de volgende factoren:
- sociale huur of vrije sector huur. Dit geldt alleen voor zelfstandige woningen en is alleen afhankelijk van de huurprijs. Ook particulieren kunnen sociale huurwoningen verhuren.
- zelfstandige woning of onzelfstandige woning / kamer.
- huurcontract voor onbepaalde tijd, voor bepaalde tijd en/of voor doelgroepen (bijvoorbeeld studentenflats waar je na afloop van je studie uit moet)

M.b.t. het artikel dat je aanhaalt in je vraag gaat het NIET om een verschil in huurbescherming. Het gaat er alleen over WIE in geval van rechtszaak het bewijs dient te leveren. En ook wat dat betreft is in deze zaak alleen bepaald dat hier de verhuurder dat (als professionele partij) dient te doen, waarbij nog niet is gezegd dat als eenzelfde zaak zou dienen tussen een particuliere verhuurder en huurder de uitspraak dan anders zou zijn. Ook dan geldt in eerste instantie de regel 'Wie eist, bewijst' en dat zou dan de particuliere verhuurder zijn en niet de huurder.

Wat in de hele regelgeving WEL van doorslaggevend belang is: de huurder is een consument en is niet zelf een zakelijke huurder.
een jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing