Waarom zijn de uitgelekte notulen van de ministerraad zo erg?
Waarom zijn de uitgelekte notulen van de ministerraad zo erg? Had dit geheim moeten blijven?
Deze ministerraadsnotulen zijn jarenlang geheim, maar leden van de POK (Parlementaire Onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag) hebben de notulen al eerder mogen inzien. Ze hebben de notulen dus gelezen en niet meer dan dat. Blijkbaar heeft één lezer m.n. onthouden dat Hoekstra het had over sensibiliseren van Omtzigt. En die lezer heeft dat anoniem naar buiten gebracht, via RTL.
Nu is uit de openbaar gemaakte notulen gebleken dat de naam van Hoekstra er niet geisoleerd stond maar in combinatie met De Jonge. En het woord sensibiliseren blijkt niemand echt te kennen, althans niemand blijkt te weten dat het vier betekenissen heeft. In elke geval schrijft iedereen meteen de meest negatieve betekenis aan Hoekstra toe. En Hoekstra zit met een uitlegprobleem.
Voor wie het interesseert, de vier betekenissen van sensibiliseren:
1. bewerken/invloed uitoefenen; 2. bezorgdheid tonen; 3. een medische term; 4. een fotografische term.
https://www.ad.nl/politiek/lees-hier-zelf-de-volledige-geheime-kabinetsnotulen-over-de-toeslagenaffaire-br~a4607e70/
De gelekte notulen waren nogal vaag: van horen zeggen en ze riepen vele vragen op. Vandaar dat aan Rutte is gevraagd om vrijgave van de volledige notulen.
De vraag gaat over de deze gelekte (vage) notulen - niet over de naderhand vrijgegeven volledige notulen zoals die in de bron (AD) staan.
Het is al sinds jaar en dag de gewoonte dat notulen van de ministerraad jarenlang geheim blijven. Nu ze "afgedwongen" openbaar zijn geworden, bestaat de kans dat ministers niet meer over elk onderwerp vrijuit zullen spreken in de ministerraad of dat niet-genotuleerd achterkamertjesoverleg plaats gaat vinden over hete hangijzers. Of het landsbelang nou hiermee gediend is? De nieuwsgierigheid is er wel mee bevredigd. Nu, 2021, staan verschillende Tweede Kamerleden achteraf punten te scoren achter de interruptiemicrofoon ("Foei!") naar aanleiding van de notulen (goed voor wat media-aandacht) maar dat is achteraf.
De Kamerleden in het algemeen hadden veel meer onderzoekswerk moeten doen toen de problemen ontstonden.
En, op een veel eerder moment: toen de wetten werden gemaakt die achteraf gezien de oorzaak zijn geworden van de ontstane problemen. En destijds ook door de Tweede Kamer zijn goedgekeurd.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.