wanneer is in de grondwet gekomen dat de regering wethouders en zelfs de gemeenteraad uit hun functie mag ontheffen?
dat staat dus al een tijd in de grondwet!
Toegevoegd na 16 uur:
of staat het niet in de Grondwet maar in de Gemeentewet? van de bevoegdheid is volgens mij gebruik gemaakt ergens na de oorlog toen in Groningen(?) een meerderheid kreeg in bepaalde gemeenteraden
Toegevoegd na 1 dag:
foutje! na (?) moet komen"de communistische partij.
lid 4 Vernietiging van besluiten van deze besturen kan alleen geschieden bij koninklijk besluit wegens strijd met het recht of het algemeen belang. De drie gevallen (die door elke berichtgever wordt nagepraat) betreffen de vernietiging van een aanstellingsbesluit (geen ontslag op grond van wat dan ook). De aanstelling had niet plaatsgevonden volgens artikel 28 van de gemeentewet. Dit was ontdekt door burgers die het gemeld hebben.
'In de vorige eeuw is door het Rijk drie keer ingegrepen in gemeenten wegens
"taakverwaarlozing' (artikel 132, lid 5).
Het bekendste voorbeeld is de gemeente Finsterwolde, waar een regeringscommissaris de taken van het (communistische) gemeentebestuur overnam." Dit klopt van geen kant. Het art. 132 is pas in 1983 in de grondwet gekomen. Het middel van de regeringscommissaris is sedert 1945 zelfs maar één keer gebruikt.
Op 20 juli 1951 trad in Finsterwolde artikel 146, lid 4 van de grondwet in werking. Daarin stond dat de Regering een noodvordering moest treffen als ‘de regeling en het bestuur van de huishouding ener gemeente door de Gemeenteraad grovelijk werd verwaarloosd'.
In 1951 werd de gemeenteraad van het Groningse Finsterwolde voor twee jaar uitgeschakeld en overgenomen door de regeringscommissaris. Niet eens wegens taakverwaarlozing, maar omdat de raad (de meerderheid was communistisch) sociale maatregelen weigerde uit te voeren, zoals die vanuit Den Haag waren opgedragen. Het anticommunisme in Den Haag was een sterker motief dan de wil om de lokale democratie te waarborgen.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.