Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Moet studeren goedkoper gemaakt worden ?

Voor het creeeren van een kennis economie?

dit zou ten koste moeten gaan van arbeiders?

( ik vind Nederland rijk zat hiervoor )

Bijvoorbeeld gratis naar school? ( college geld? )

Neem als voorbeeld Ierland.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (7)

Studeren is al spotgoedkoop met onze studiefinanciering. En we zijn helemaal niet rijk en moeten juist flink bezuinigen en heel gericht gaan investeren.
Daarom wordt de studiefinanciering waarschijnlijk omgezet naar een sociaal leenstelsel.
Op zich ben ik daar niet voor, maar de D66 gaat bijvoorbeeld het geld dat we daarmee besparen herinvesteren in het onderwijs.

Toegevoegd na 5 minuten:
Verder is het gratis naar school gaan nou niet echt een stimulans om maar snel genoeg af te studeren...
Hiermee zou Nederland juist niet geholpen worden, want voor elk jaar dat een student langer studeert geeft hij een jaar minder terug aan de maatschappij. En dit kost ontzettend veel geld.

Studenten moeten dus de stimulans hebben om zo snel mogelijk af te studeren, maar moeten daar wel een goede mogelijkheid voor krijgen.
Verder moet er vooral geïnvesteerd worden in beter onderwijs en niet in de studenten..
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee! Studeren moet niet goedkoper worden, omdat mensen diegeen zin hebben omte werken zolang mogelijk blijven studeren, en kunnen met hun papiertjes, en zonder ervaring een beter betaalde baan krijgen dan de ervaren echte harde werkers( waar nederland het van moet hebben) die zware vieze banen hebben met onmenselijk onderbetaalde loontje moeten leven.Bijv: poetsvrouwen/mannen, die hebben de zwaarste, en vieste baantjes die er zijn om andermans troep op te ruimen, maar zonder hen zouden we leven in een achterstandsland.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
'Gratis naar school' is eigenlijk onzin: een soort sigaar uit eigen doos. Want uiteindelijk moet 't natuurlijk wel degelijk door de bevolking zelf betaald worden. 't Geld groeit niet aan de bomen!
't Is een kwestie van prioriteiten stellen. Ikzelf zou bijv. de hypotheekrenteaftrek omdraaien: rijke mensen zouden juist _minder_ van zo'n aftrek moeten profiteren dan armere mensen. En boven de bijv. 300.000 geen cent aftrek meer. Niemand die zo'n huis kan betalen, behoeft gesubsidieerd te worden.
Dus minder uitgeven aan de HPA, en meer aan 't onderwijs en vooral de opvoeding en correctionele instituten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ja. Wat mij betreft mag het collegegeld afgeschaft worden. Als de toelatingseisen goed zijn, zal dit heus niet maken dat 'iedereen' op denkt dat de universiteit of het HBO een soort luilekkerland is.

.De basisbeurs bedraagt in 2010 € 266,23 voor uitwonende studenten en € 95,61 voor een thuiswonende student. Het collegegeld is momenteel ongeveer 1672 euro en het boekengeld ongeveer 600 euro per jaar.
Dus voor wie enigszins kan rekenen, is het duidelijk dat een student niet op de kosten van het rijk leeft.

Wie de gemiddelde student echt kent (ik bedoel niet het beeld dat men wel van een student heeft, maar echt kent) weet dat een student of keihard bij moet werken en/of lenen, of rijke ouders moet hebben. Nu zijn er heus wel enkele studenten die het zich kunnen permitteren om veel te lang over de studie te doen, maar dat zijn de uitzonderingen. De meeste studenten eindigen met een hoge schuld en dat is niet omdat ze daarvan rijk hebben geleefd. Dit is met de huidige studiefinanciering en de hoge druk die op de studie staat noodzaak. Een kleine tegemoetkoming (bijv in de vorm van afschaffing van het collegegeld) aan de studenten lijkt mij redelijk. Het is tenslotte ook een vorm van investering op langere termijn in onze economie. Nederland heeft ook hoogopgeleide mensen nodig. Als wij later onze kennis uit het buitenland moeten halen omdat studeren in Nederland niet meer te betalen is, gaat dat ons dat meer geld kosten.

Studenten gaan echt niet langer over hun studie doen als het collegegeld wordt afgeschaft. Ook dan kost studeren nog steeds een heleboel geld, dus zal de student echt heus zijn best doen om zo snel mogelijk af te studeren.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik heb wel eensiemand horen zeggen:"Maak studeren gratis en maak van de bijstand een lening. Ideetje?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ja! Als we doorgaan op de manier zoals nu: je in de schulden moeten steken om te kunnen studeren, dan gaan arme mensen straks niet meer studeren. En dat zou niet goed zijn voor iedereen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Studeren is al heel laagdrempelig in Nederland. Gratis naar school, subsidies op boeken en dergelijke hebben een vervelend nadeel; ze lokken vooral gastjes die nog wat jaartjes willen freewheelen voordat ze een productief laven gaan leiden. Tuurlijk, in de meeste gevallen lopen zei tegen een muur op als blijkt dat ook tijdens de studie wat van je verwacht wordt (dat gebeurt niet altijd; iedereen kent wel iemand die door anderen te manipuleren toch een heel eind weet te komen)
Een studie is een investering in jezelf. Je wilt academisch gevormd worden om later kennisintensief werk te kunnen doen. Het kost een boel tijd, maar ook dat verdient zich terug. Wie gedreven en gemotiveerd is, zal niet schrikken van het vooruitzicht dit later terug te moeten betalen in de vorm van een lening. Voor een huis of zelfs een auto is iedereen graag bereid zich in de schulden te steken. Voor een investering in jezelf die na een paar jaren investeren (De cost gaet voor de baet uyt) terugbetaalt is die drive er veel minder.

Wil je echt richting een kenniseconomie - een op de lange termijn onhoudbaar model, maar dat terzijde - dan zou het zinniger zijn de kwaliteit van het hoger onderwijs aan te pakken. Die staat, internationaal bezien, niet bijster hoog aangeschreven. In de top 100 van beste universiteiten staan er slechts een paar Nederlandse, waarvan de hoogste op plek 49.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing