Wat gebeurt er met mijn organen als ik geen keuze heb gemaakt? (nieuw donorwetsvoorstel)
Ik vroeg me af wat er precies gebeurd als ik geen keuze heb gemaakt en of ze dan zomaar mijn organen mogen gebruiken. Op google en nieuwssites staat vind je vaak dat er dan eerst nog toestemming wordt gevraagd aan je nabestaanden, maar toen ik een video van het debat in de tweede kamer keek werd er gezegd dat er officieel geen toestemming van de nabestaanden nodig is. Wat klopt? Is er wel of geen toestemming van nabestaanden nodig?
Video debat 2e kamer (rond ongeveer 1:10 minuut wordt gezegd dat er officieel geen toestemming nodig is): https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/actief-donorregistratiesysteem-4
Vreugde bij D66'ers Dijkstra en Pechtold nadat de wet was aangenomen ANP Dit laatste punt is een aanpassing van het originele D66-plan van Tweede Kamerlid Dijkstra. De Raad van State oordeelde in 2014 dat D66 meer aandacht moest geven aan de belangen van de nabestaanden. Met de nieuwe regelgeving zou het volgens sommige deskundigen wel kunnen zijn dat de familie in de praktijk een grotere rol kan spelen dan in die wet is omschreven. Oftewel: als de familie tegen blijkt te zijn, zullen veel artsen waarschijnlijk niet zomaar organen of weefsels weghalen voor donatie. http://nos.nl/artikel/2131900-nieuwe-orgaandonatiewet-wat-waarom-en-wanneer.html Het is dus zaak om daadwerkelijk "JA" of "NEE" aan te geven. Anders kom je in een onhandige situatie als je nabestaanden hebt die principieel tegen zijn, en jij bijvoorbeeld ervan uit gaat dat het niet ondernemen van actie exact hetzelfde is als "JA".
grote kans dat het niet doorgaat. (in deze vorm)
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.