Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe dien ik een klacht in bij de gemeente over het wegdek?

Ik ben gisteravond naar een vriendin gegaan, maar op de weg zitten enorme gaten in het wegdek waardoor ik ben gevallen, ik heb nu 3 hechtingen in mijn kin, mijn kaken zijn gekneusd en ik heb een hersenschudding, ik wil hiervoor een klacht indienen want ik wil niet dat dit weer bij een ander of bij mij gebeurd, ik weet niet onder welke categorie het valt (Ik kon kiezen uit Bezwaarschrift, klacht over handelen en mediation & pre-mediation)

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Dit is wat de letselschadeadvocaat zegt :

"De wegbeheerder is in beginsel aansprakelijk voor letselschade als gevolg van een verkeersongeluk, indien het ongeval voortvloeit uit de gebrekkige toestand van de weg. Dit op grond van art. 6:174 BW." (Rest zie bron, anders wordt mijn antwoord te lang).

In het geval van grote gaten door nadrukkelijk langdurig slecht onderhoud en niet bijvoorbeeld een incidentele tak op de weg) is inderdaad de wegbeheerder aansprakelijk. Binnen de bebouwde kom is dat de gemeente, daarbuiten vallen wegen onder Rijkswaterstaat, de provincie of het waterschap.

Bij de meeste (grote) gemeentes kun je een melding maken van een dergelijk geval via de website (even googelen op melden schade wegdek + je gemeente) , maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een keer langs.

Maar aangezien je daadwerkelijk letsel hebt opgelopen, denk ik dat je er het best aan doet je licht op te steken bij een letselschadebureau ; zij kennen de wegen en procedures en kunnen eventueel bepalen in hoeverre je zelf schuld hebt aan het ongeval. En als blijkt dat de verantwoordelijkheid geheel en al bij de gemeente licht, kun je op hen ook de schade voor je fiets maar ook je medische kosten verhalen.

Idealiter had je eigenlijk meteen de politie er bij moeten halen, maar daar denk je op zo'n moment natuurlijk niet aan ; de "verantwoordelijke partij" (ws de gemeente) was er op dat moment natuurlijk niet bij. Daarom is het zaak zo snel mogelijk foto's te maken van het wegdek, je kapotte fiets en je verwondingen.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Je kunt (op werkdagen) bellen naar 14, gevolgd door het netnummer van jouw gemeente. Dus als jij bijvoorbeeld in Utrecht woont (netnummer: 030), dan bel je naar 14030. En als je in Loppersum woont (netnummer: 0596), dan bel je naar 140596.

Op die manier kom je bij het algemene informatieloket van jouw gemeente terecht. Zij kunnen je doorverbinden, of anders kunnen ze je vertellen waar je met jouw klacht terecht kunt.

(Niet alle gemeentes zijn aangesloten op dit 14-netwerk. Als jouw gemeente niet is aangesloten, merk je dat vanzelf doordat je geen verbinding krijgt.)

Mocht jouw gemeente niet op het 14-netwerk zijn aangesloten, dan kun je op de website van jouw gemeente een contactnummer zoeken. Een willekeurig gemeentelijk informatieloket is genoeg, ze weten je altijd wel verder te verwijzen of door te verbinden.
 
9 jaar geleden
Om het probleem van het zoeken naar en daadwerkelijk in contact komen met de juiste instantie te omzeilen heeft de Fietsersbond ENFB een landelijk werkende meldprocedure in het leven geroepen.

“Op het Fietsersbond Meldpunt kun je als fietser allerlei problemen melden waar de beheerder van de weg iets aan kan doen. Of het nu om slecht wegdek gaat, gevaarlijke situaties of overvolle fietsenstallingen. De Fietsersbond zorgt er voor dat jouw melding wordt doorgestuurd aan de juiste instantie.”

Je hoeft hiervoor géén lid te zijn van de ENFB!
9 jaar geleden
De logische weg is "klacht", dan "bezwaar" als niet op de klacht wordt gereageerd.
Mediation is alleen mogelijk als je niet de weg van bezwaar wil wandelen of als alternatief van de weg via de rechter.

Als je een melding in dient wees dan duidelijk wat je wil.

In een kleine gemeente is rechtstreeks aanspreken van een raadslid of de wethouder ook de manier om te zorgen dat een (politieke) oplossing komt. Maar dan moet je wel inwoner zijn van die gemeente. Het aanspreken van het raad of de wethouder kan via telefoon, brief of via inspreken in de gemeenteraadsvergadering.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing