Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan ik de politie aansprakelijk stellen voor het kwijtraken van mijn fiets?

2 dagen geleden ben ik gearresteerd voor het belemmeren van een arrestatie. Ik werd op een heftige manier gearresteerd. Toen ik net mijn boeien om had vroeg ik of ik mijn fiets op slot mocht zetten. Dit mocht niet en was volgens de agent 'niet ons probleem'. De volgende ochtend was mijn fiets zoals verwacht weg. Kan ik de politie hier nog op enige manier aansprakelijk voor stellen?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Beste Tom01s,

het lijkt er op dat u slachtoffer bent geworden van andermans (de politie's) daden. Indien zij indirect verantwoordelijk zijn voor de aan uw toegebrachte schade kunt u hiertegen in opspraak komen.

Voor een meer gedetailleerde uitleg, zie Titel 4 van Boek 6 BW en in het bijzonder artikel 6:162 BW. Daarnaast verwijs ik u gaarne door naar het volgende web-adres: https://nl.wikipedia.org/wiki/Verbintenis_uit_de_wet#Onverschuldigde_betaling

Toegevoegd na 32 seconden:
Mvg,

D.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verzet tegen een arrestatie wordt hoog opgenomen door de politie. Het verzet is vaak erg heftig en in hun richtlijnen staat aangegeven dat ze zo iemand direct moeten boeien om gevaar voor zichzelf en anderen te voorkomen. Dienstverleners en politieagenten worden vaak geconfronteerd met de bemoeienissen van buitenstaanders die getuigen zijn en ze zijn erop gericht om verder escalatie te voorkomen, omdat er een kans bestaat dat steeds meeer mensen komen kijken en erin meegaan. Aanhouden, arresteren, boeien en wegwezen is hun beleid dan. Ze zullen zich hiervan niet af laten leiden en direct handelen. Er is dan geen tijd om 'nog even de fiets op slot te zetten'. Zeker onder de stress en adrenaline, hebben ze hier zeker geen oog of begrip voor.

Verzet bij aanhouding is strafbaar gesteld onder artikel 180 van het Wetboek van strafrecht en wordt aangemerkt als misdrijf. Je hebt je dus schulgig gemaakt aan een strafbaar feit en er zal geen rechter zijn die vindt dat jij recht hebt op een schadevergoeding. De agenten zullen dus in het gelijk worden gesteld en jij hebt de gevogen dus aan jezelf te danken.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Zakelijk gezien: De politie heeft een zorgplicht met betrekking tot jou en de spullen die jij meevoert na aanhouding. Zij hebben namelijk rechtmatig jou van je vrijheid beroofd. Hierdoor kan jij niet meer de handelingen uitvoeren die je normaal zou doen, zoals je fiets op slot zetten. Als jij verzoekt om je fiets op slot te zetten en dit is redelijkerwijs mogelijk (lees: ze liggen niet met 3 man nog steeds met je te worstelen omdat je niet meewerkt) dan moet de politie dit wel doen. Je kan contact opnemen met de juridische afdeling van de eenheid waar je aangehouden bent. Zij behandelen dit soort zaken.

Persoonlijke noot: als de politie een aanhouding pleegt heb je je er niet mee te bemoeien. Als jou aanhouding hardhandig gaat zal je ook wel niet helemaal meegewerkt hebben. Mogelijk dat je ook nog wat woorden hebt geroepen die niet netjes zijn, waardoor agenten (want dat zijn ook mensen) niet zo hulpvaardig meer zijn. Dat is ook een stukje eigen schuld.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing