Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat gebeurd er met uitgeprocedeerde asielzoekers?

Ik zag net een stukje op het RTL nieuws dat er een heleboel uitgeprocedeerde asielzoekers gewoon op straat leven en dat NL opvang voor deze mensen moet regelen, omdat het in strijd is met de mensenrechten.

Wat ik nogal apart vind. Even kort door de bocht, deze mensen zijn uitgeprocedeerd en mogen dus niet hier blijven en zijn dus illegaal. Hoe zo zou je deze mensen moeten opvangen? Ik zou zeggen opvangen in een vliegtuig en hup terug naar hun eigen land.

Als je dat niet wilt doen, dan zijn ze dus kennelijk niet uitgeprocedeerd lijkt me. Het kan toch niet zo zijn dat je aan de ene kant tegen deze mensen zegt "jij mag niet blijven je moet het land uit." en aan de andere kant "Maar als je maar dakloos blijft en wij hoeven geen geld in jou te pompen dan mag je blijven." (Dat laatste is kennelijk wat er gebeurd)

Dus wat is nu dan de procedure?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Tsja Goeie Vraag, het is zo ingewikkeld allemaal en het gaat over mensen. Aan de ene kant denk je zet die mensen gauw terug en aan de andere kant weet je dat het niet zo makkelijk gaat. Als je ze over de grens zet zitten ze in DE of BE en zitten die er weer mee in hun maag. En ze lopen zo weer terug. En een land buiten de EU kun je ze wel op het vliegveld droppen maar dan zitten ze daar vast omdat ze het land niet in mogen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Er is een groep afgewezen asielzoekers die niet-uitzetbaar is. Dat zijn mensen waarvan de asielaanvraag definitief is afgewezen, maar die ook niet terug kunnen naar het land van herkomst. Bijvoorbeeld omdat dat land weigert de benodigde papieren te verstrekken, of omdat ze statenloos zijn. Soms zijn mensen tijdens hun vlucht al allerlei belangrijke papieren kwijtgeraakt, en soms zijn het diezelfde papieren - of een onbekendheid met de asielprocedure, bijvoorbeeld het aanvragen van asiel in meer dan één land, wat niet zelden tot een afwijzing van die beide landen leidt - die én de asielaanvraag én het teruggaan frustreert.

Ongetwijfeld zijn er ook mensen van wie de aanvraag onterecht is afgewezen. Soms lees je dat soort verhalen in de krant of zie je in een documentaire dat bijvoorbeeld de IND een verhaal onwaarschijnlijk vindt omdat iemand bepaalde details niet meer weet, of omdat iemand eerst gelogen heeft uit angst dat de waarheid tot een afwijzing van het asielaanvraag zou leiden, waarna alles wat die persoon vertelt als ‘verdacht’ gezien wordt. Het is nu eenmaal ontzettend moeilijk om te beoordelen of iemand de waarheid spreekt; vaak is het een ingewikkeld verhaal en is er nog een taalbarrière ook, wat het alleen maar moeilijker maakt om iemands intonatie en lichaamstaal goed te duiden. En dan gebeurt het dat iemand officieel afgewezen wordt, terwijl die persoon er - soms terecht - van overtuigd is dat hij bij aankomst in het geboorteland direct zal worden gedood. Deze mensen leven hier in illegaliteit, en vrezen bij elk contact met de (vreemdelingen)politie dat ze alsnog in detentie komen en uiteindelijk uitgezet worden.

Het zijn trouwens niet alleen mensen die dakloos zijn die ‘illegaal’ zijn. En er zijn ook mensen die waarschijnlijk wel uitgezet gaan worden, maar nog wachten op bijvoorbeeld het papierwerk van andere landen, of die om medische redenen op dit moment niet uitzetbaar zijn.

Ja, die mensen moet je toch opvangen naar mijn mening. Het zijn mensen die feitelijk slachtoffer zijn geworden van het systeem, vaak buiten hun (directe) schuld om. Die kun je niet ook nog een keer slachtoffer laten worden van honger, koude en ontbering. In een beschaafd land als Nederland zou dat niet moeten kunnen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Kort door de bocht;

Nederland heeft geen actief uitzetbeleid maar rekent er op dat uitgeprocedeerde gelukzoekers zelf vertrekken als ze geen opvang krijgen. Wat dus niet te vaak gebeurt. Een ander probleem is dat deze mensen in hun thuisland gevaar lopen omdat ze het land ontvlucht zijn, om het beter te krijgen, homo zijn, het land in oorlog is, geloofsovertuiging enz., eigenlijk kunnen ze dus niet terug volgens hen en advocaten enz. Indien ze in de verblijftijd een partner vinden waaruit een kind ontstaat dan heeft dat kind de Nederlandse nationaliteit en kunnen de ouders moeilijk uitgezet worden. Ik zei al kort door de bocht, ook zijn er veel mensen, advocaten en bureautjes, die de procedure zo lang rekken dat er zelfs een zekere integratie ontstaat en nederlandse groeperingen gaan roepen dat deze mensen moeten blijven en dat sterkt de mensen om te blijven in slechte omstandigheden. Ook gaan er gelukzoekers naar andere landen en proberen het daar opnieuw en opnieuw en opnieuw. Het is een lastig probleem vooral omdat andere landen, die geen of minder aanvragen hebben de kwestie aankaarten binnen de eu die daar een standpunt over inneemt die tegen het beleid van nederland ingaat.

Inderdaad kort door de bocht maar tot zover dan maar.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Kinderen die in Nederland worden geboren krijgen niet automatisch de Nederlandse nationaliteit. Ook heeft Nederland wel degelijk eenuitzettingsbeleid en zijn er uitzetcentra. Er zien wat generalisaties die niet kloppen in het antwoord en er je haalt veel dingen dit elkaar.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
je mag ook maar asiel vragen in het eerste land waar je binnenkomt, en niet steeds opnieuw in een ander land proberen. Vandaar dat Italië veel meer asielzoekers heeft dan wij
Als ze uitgeproceerd zijn begint de uitzettingsprocedure. Echter, dat uitzetten lukt soms niet. Zo zijn er landen die weigeren (dat komt best vaak voor) om mensen op te nemen die ooit asiel hebben aangevraagd. Ook zijn er landen die andere, moeilijke of onmogelijke, eisen steken. Zo weigeren sommige landen mensen terug te nemen zonder geboortecertificaat en soms kan die niet op het consulaat of de ambassade worden opgehaald, maar enkel in het geboorteland. En dat land komen ze niet in zonder, je raad het al, geboortecertificaat. Op die manier zitten veel afgewezen asielzoekers dus klem. Soms kan dat jaren duren, 15 jaar bijv. Ook zijn er gevallen waarin mensen wel terugkunnen naar het land (in theorie), maar niet naar hun streek (streek is overigens een heel ruim gebied en kan ruim honderden kilometers zijn). Als in dat gebied een oorlog heeft gewoed tussen die streken, tja, dan is het ook lastig om iemand naar dat gebied te laten terug gaan. Een andere categorie zijn de gevallen waarin Nederland de asielzoekers naar een ander EU land wel sturen. Vooral Griekenland en Italië laten nu mensen door en weigeren de asiel procedure te beginnen (omdat ze bijvoorbeeld weten dat het echte vluchtelingen zijn en ze die dan een vergunning moeten geven). Als Italië of Griekenland ze weigeren kan Nederland ze niet wegsturen, want het zijn wel echt vluchtelingen. De mensen die klem zitten hebben dus een probleem. Ze kunnen nergens heen. Die krijgen nu geen opvang, maar kunnen ook niet op het vliegtuig gezet worden gezet (wat de staat wel probeert wanneer dat kan). Hierdoor krijg je dus mensen die nergens recht op hebben, maar ook nergens terecht kunnen. Voor door mensen willen de kerken dat de staat ze beschermt tegen de koude winter.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: