Moet ik verplicht studiefinanciering aanvragen?
Ik ben 22, en woon in een beschermde woonvorm van een GGZ instelling. Dit kost mijn een maandelijks bedrag aan AWBZ. Deze varieert per jaar nogal van hoogte. Ik ontvang een Wajong. Ik ga een MBO 4 studie volgen, dus heb ik studiefinanciering aangevraagd.
Echter, met een studiefinanciering gaat mijn wajong met 66% omlaag naar 25% van het minimum loon. Maar zelfs met basisbeurs van de studiefinanciering houd ik in totaal ongeveer 60% van mijn huidige inkomen. Natuurlijk moet ik wel les- en cursusgeld betalen, en zo heb ik wel meer dan 200% aan vaste lasten. Dit betekend dat ik mogelijk minder dan 70 euro per maand overhoud. Dit jaar is mijn AWBZ bijdrage bijzonder laag, maar als die volgend jaar weer verhoogd naar een niveau van wat ik bijv. vorig moest betalen zijn mijn vaste lasten (excl. boodschappen, kleding etc.) al hoger dan mijn inkomen.
Een aanvullende beurs hoef ik niet te verwachten, want mijn ouders verdienen beide erg goed. Ze willen echter niet in mijn onderhoud voorzien, of de ouderlijke bijdrage die het DUO van ze verwacht betalen. Ze geven als reden schulden en grote onverwachte uitgaven aan. Ik heb verder goed contact met ze, dus van een uitzondering is geen sprake. Met een aanvullende beurs zou ik met financiële zekerheid mijn opleiding kunnen doen.
Als ik geen studiefinanciering zou hebben zou ik goed in mijn onderhoud kunnen voorzien, als ik dan mijn volledige Wajong nog heb. Moet ik nu verplicht studiefinanciering aanvragen?
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.