Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Politiek bedrijven met voorbijgaan aan de feiten. Zomaar wat roepen – zonder enige kennis van zaken.

De politiek mag niet opgeslokt worden door wetenschap en technologie, vond Max Weber. Dat leidt slechts tot depolitisering en technocratie. Een zekere scheiding tussen wetenschap en politiek is nodig, juist ook ter bescherming van de vrije politieke wilsvorming.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Eigenlijk maakt men in de bron van Freekfluweel een denkfout, die vervolgens groter wordt.

Lees eens De Heerser van Machiavelli. Dat is een wereldberoemd standaardwerk over macht en politiek.
En Machiavelli gaat uit van de werkelijkheid zelf. Hij legt uit, hoe de heerser omgaat met de waarheid: adviseurs die liegen, bijvoorbeeld, dient hij zwaar te straffen.
Bij macht gaat het vooral om de feiten, de werkelijkheid, want je kunt mensen foppen maar de werkelijkheid valt niet te foppen.
Goede politiek gaat dus uit van de feitelijkheid.

Maar wat is dat fact free dan? Nou, dat gaat helemaal niet over politiek, maar over normen en waarden.
Dat je bijvoorbeeld niet mag stelen; ook al heb je een inkomen onder bijstandsniveau en is het in feite onhaalbaar. Normen en waarden gaan terug op de Tien Geboden.

Wat de politiek doet, is uitgaande van normen en waarden, wetten vaststellen.

Fact free wil dus zeggen, dat stelen verboden is, ook al heeft iedereen in zijn leven wel eens een snoepje of een appeltje gestolen.

Om dit begripsmatig beter in te kaderen het volgende. In het bedrijfsleven krijgt een verkoper een target: zoveel omzet moet hij halen. Dit is zijn doel.
Na afloop van de periode zijn de werkelijke cijfers beschikbaar. Je hebt dan een confrontatie tussen twee cijfers: de werkelijkheid en de doelstelling.

Fact free politics is dus geen vrijbrief voor domheid. Het is eerder een aanmoediging om intellectueel te denken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Hallo Klaas1952, volgens ken jij het verschil niet tussen feiten (Fact) en waarden. Freekfluweel zit een aardig eind in de richting met zijn antwoord, maar je kunt als politiek natuurlijk niet om de werkelijkheid heen. Ontkennen dat Nederland voor het grootste deel onder water ligt en daarom bezuinigen op onderhoud van de dijken zal alleen door idioten geaccepteerd worden omdat iedereen begrijpt dat dat mis gaat. Waarden (die volgens mij overigens helemaal niet teruggaan op de 10 geboden) is iets heel anders. Het "stelen" voorbeeld is daar wel duidelijk in. Maar waarden sturen politieke richting (SGP met hun visie op de rol van de vrouw), CDA met hun christelijke visie etc... Maar waarden hebben niks met feiten te maken en zijn veel meer cultureel bepaald. Politiek is een mix van zaken die je o basis van waarden wilt realiseren en gewoon waardevrije zaken, op feiten gebaseerd (we willen tenslotte droge voeten houden).
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
@groome, blijkbaar is mijn tekst dan niet helemaal duidelijk, dan wel je hebt niet goed gelezen.
Je legt het overigens goed uit: hoe de werkelijkheid is (feit / ist-positie), is iets anders dan hoe wij die zouden willen hebben (norm / soll-positie). Wat mensen onder wetenschap verstaan is meer precies: 'empirische wetenschap', en normen en waarden vallen in de 'normatieve wetenschap'. De norm stellen wij zelf vast, en staat los van de realiteit.
Normen veranderen dan ook, al dan niet met veel moeite.
Inderdaad, normen vallen binnen een cultuur, en daardoor botsen culturen. Het is goed om te beseffen, dat dit niet door de feiten komt, maar door andere normstellingen.
Dit besef blijkt erg moeilijk te zijn. De term fact-free politics is een wat dommige term en zal wel niet zo lang bestaan.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
@klaas1952, ik heb je antwoord nog eens goed gelezen maar vind mijn reactie toch wel op zijn plaats. De vraag is wat facts free politics zijn, en dat is wat freekfluweel antwoord. In de derde alinea haal je de normen en waarden erbij, leuk voor de discussie maar m.i. niet relevant voor het antwoord. Ik ben ook bang dat de term zal blijven zolang er populisme zal bestaan (laten we hopen dat dat niet zo lang is ;-)
'Fact free politics' is het verkondigen van een mening over iets zonder achterliggende reden.

Toegevoegd na 1 minuut:
Bijvoorbeeld: 'Nederland krijgt te maken met een tsunami van islamieten' terwijl volgens het CBS het aandeel islamieten in Nederland al jaren rond de 5% schommelt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding