Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom wilden de geallieerden na de Koude Oorlog dat de Duitse fabrieken buiten bedrijf werden gesteld?

Alvast bedankt.

Toegevoegd na 4 minuten:
Ik bedoel WO ll. Zucht.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Zo konden er geen nieuwe wapens en minutie worden gemaakt, de geallieerden wilden dus een nieuwe oorlog voorkomen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Je vraagstelling klopt niet helemaal, want dat is niet wat er zwart op wit gebeurde, maar het werkstuk in de link helpt je ongetwijfeld verder ; daar staat veel info over de wederopbouw van de Duitse economie (waar met name Amerika uiteraard veel belang bij had). In 2500 woorden is het echter onmogelijk samen te vatten.

Alleen Morgenthau wilder de Duitse economie voorgoed platleggen en er een landbouwstaat van maken, zodat ze geen bedreiging voor Europa meer zou vormen. De economische belangen hebben echter overduidelijk geprevaleerd, en echt (definitief) 'gesloten' zijn de fabrieken dus uiteindelijk niet.

Toegevoegd na 2 minuten:
Uiteraard zijn wel de bedrijven die specifiek en uitsluitend om de oorlogsindustrie draaien (wapens, vliegtuigen ed) wel ontmanteld na de oorlog -voor zover er nog wat van over was - en zich gaan toeleggen op andere producten. Dat was overigens na de eerste WO ook al gebeurd.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De vraag klopt niet.

De geallieerden hebben nimmer gepoogd de Duitse industrie buiten bedrijf te stellen, die les hadden ze wel na de eerste wereld oorlog geleerd, na de eerste wereldoorlog werd er door de geallieerden een geheel handelsverbod met Duitsland afgekondigd, dit was de basis voor de onvrede in Duitsland dat geleid heeft tot de tweede wereldoorlog.

De geallieerden hebben na de tweede wereldoorlog juist de Duitse industrie heropgebouwd wat leidde tot het Wirtschaftswunder.

Alle industrieën in Duitsland zijn na de tweede wereldoorlog onder toezicht gesteld van de geallieerden, na verloop van tijd, als gebleken was dat de industrie enkel gebruikt werd voor vreedzame doeleinde, mocht de industrie weer onder beleid van de Duitse overheid vallen.

Het grote voorbeeld van het effect van deze handelswijze is het totaal verwoeste bedrijf in Wolfsburg dat onder de naam KDF alleen voertuigen produceerde voor het Duitse leger, na de tweede wereldoorlog werd onder commando van het Engels leger de productie opgestart van de meest verkochte personenauto ter wereld, de Volkswagen kever, nu één van 's werelds grootste automobielfabrikanten.

Na een aantal jaren, en door bemoeienissen van de Nederlander Ben Pon is de leiding van het fabriek wederom terug gegaan in Duitse handen.

De laatste bedrijven die terug onder Duitse leiding zijn komen te staan zijn de industrieën die zich houden met het fabriceren van oorlogs- / defensie materieel, de laatste zijn eind jaren '80 pas weer in Duitse handen gekomen echter mag Duitsland nog steeds geen wapens of wapentuig aan een ander land verkopen dan een land dat behoort tot de westerse alliantie, dit is opgenomen in de Duitse grondwet die opgesteld is door de geallieerde na de tweede wereldoorlog.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing