Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn er andere voorbeelden van appeasementpolitiek dan de conferentie van München in 1938, en zoja welke?

Appeasementpolitiek is de politiek die zich richt op het voorkomen van oorlog, door (een beetje) toe te geven aan de eisen van de vijand. In 1938 voerden de Europese landen appeasementpolitiek tegenover Duitsland, door Hitler het Sudetenland toe te kennen. Ze gaven hierbij toe aan zijn verlangen naar gebiedsuitbreiding, om een grote oorlog te voorkomen. Zijn er ook actuele kwesties waarbij appeasementpolitiek gevoerd wordt?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Naar mijn mening word deze politiek in de praktijk niet meer bedreven omdat zoals je in je vraag verwerkt hebt dit sterk verweven is met WO2 en haar voorgeschiedenis Appeasementpolitiek heeft door deze ontwikkeling voor de tweede wereldoorlog een zeer negatieve betekenis gekregen en zal derhalve officieel niet gebruikt worden.Maar de interpretatie van appeasementpolitiek is voor meerdere uitleg vatbaar.Diplomatieke onderhandelingen over geschilpunten is dat ook appeasementpolitiek.een geschil over grenzen worden normaal gesproken getoetst aan Internationaal recht.Gerechtelijke regeling van geschillen VN.Het belangrijkste VN-orgaan voor de regeling van geschillen is het Internationaal Gerechtshof. Het ‘Wereldhof’ werd opgericht in 1946. Eind 2003 had het Hof 78 uitspraken gedaan over geschillen die door staten aanhangig waren gemaakt en 24 keer advies gegeven over zaken die daartoe gemachtigde internationale organisaties hadden voorgelegd. Vrijwel alle gevallen werden behandeld door het voltallige Hof, maar sinds 1981 zijn zes gevallen op verzoek van partijen doorverwezen naar speciale kamers (zie ook www.icj-cij.org).

Het Hof heeft uitspraak gedaan over internationale geschillen met betrekking tot economische rechten, recht van doorgang, het afzien van geweld, non-interventie in de interne aangelegenheden van staten, diplomatieke relaties, gijzelneming, het recht op asiel en nationaliteit. Landen die een onpartijdige en op de wet gebaseerde oplossing nastreven, maken deze geschillen aanhangig bij het Hof. Met een vreedzame regeling voor problemen rond landsgrenzen, maritieme grenzen en territoriale soevereiniteit, heeft het Hof vaak de escalatie van geschillen voorkomen.

In een kenmerkende zaak over territoriale aanspraken beslechtte het Hof in 2002 een soevereiniteitsgeschil tussen Kameroen en Nigeria over het olierijke schiereiland Bakasse, en aldus over de lands- en zeegrenzen tussen beide staten als geheel. Eerder dat jaar oordeelde het ook in een soevereiniteitsgeschil tussen Indonesië en Maleisië over twee eilanden in de Celebeszee; de eilanden werden toegewezen aan Maleisië. In 2001 maakte het Hof een einde aan een maritiem en territoriaal geschil tussen Qatar en Bahrain dat een gespannen relatie tussen beide landen had veroorzaakt.
groet
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Ja hoor, dat gebeurd nog steeds.

Maar 1 duidelijk voorbeeld is dat iran vertegenwoordigers van het internationaal atoom agentschap naar binnen laat. Dat is echt niet omdat ze het zelf zo graag willen, maar puur omdat ze bang zijn dat er anders een leger op de stoep staat. Dus geven ze maar een beetje toe.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Voor en na de bekende wereldoorlogen werd aan appeasementpolitiek gedaan.

Net na WO I, in 1919; werd de Volkerenbond opgericht. Dat verbond moest verhinderen dat Naziduitsland een nieuw bloedbad aanrichtte. Dat is mislukt doordat de Volkerenbond "Duitsland" niet liet toetreden waardoor het ongecontroleerd verder kon heersen.

Na Wereldoorlog II werd in 1945 de Verenigde Naties opgericht (en werd Duitsland ook meteen lid.) Die VN had als doel om de bescherming van de "Mensenrechten" (die in 48 werden uitgevaardigd) te verzekeren. Zo kon een nieuw drama vermeden worden. Het einde van deze oorlog werd de bakermat van twee grote supranationale instellingen, want in 1949 ontstond de "Raad van Europa" dat de voorloper is van de huidige "Europese Unie."
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing