Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wat is de toegevoegde waarde van leerplicht?

Leerplicht heeft een repressieve houding, niet naar school dan straffen, ouders kunnen er niet terecht voor hulp op de voorhand.

De wet zegt: alle kinderen verdienen onderwijs tot hun 18de.

Nu zijn er altijd jongeren die niet kunnen leren in het systeem wat wij hebben bedacht, niet iedereen past de zelfde schoen of in het zelfde hokje. sommige kinderen leren pas later beter omdat ze weten wat ze willen.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

onderwijs verplicht stellen tot 18 jaar draagt bij aan de algehele ontwikkeling van de bevolking. Zowel de hoog- als laaggeschoolden krijgen op deze manier een opleiding die voldoende is om zelfstandig dan wel onder begeleiding een passend beroep uit te oefenen en worden op een vollediger wijze op hun toekomst voorbereid.

voor de mensen die niet perfect in dit systeem passen.... wordt het systeem aangepast. Zo zijn er verschillende vormen van onderwijs ook voor mensen met beperkingen bijvoorbeeld. dus het systeem beweegt mee met de mogelijkheden van het individu. helaas zijn er altijd mensen bij die ondanks alle regelingen en mogelijkheden toch tussen wal en schip belanden. dat wil niet zeggen dat daardoor het systeem niet goed is.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geen enkele wet past 100% op de praktijk, dus dat kan in zichzelf geen argument tegen de leerplicht zijn. De keus is: wel of geen leerplicht. Aan beide zitten nadelen, dus het is kiezen voor het kleinste kwaad. En ik denk dat als je je in zou beelden hoe de wereld er zonder leerplicht uit zou zien, dat je dan de "toegevoegde waarde" van de leerplichtwet wel begrijpt.

Ik durf zelfs de stelling wel om te draaien: er zijn (op het verbod tot doden en stelen na) maar weinig wetten die zoveel positief effect op de samenleving hebben als de leerplichtwet.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Veel mensen die baat hebben gehad bij een goede opleiding kunnen zich maar moeilijk voorstellen dat dat niet voor iedereen een zegen is. Opleidingen die vooral gericht zijn op handwerk zijn er haast al niet meer. Ook het bedrijfsleven maakt zich hier aan schuldig door voor eenvoudige baantjes VWO-niveau te vragen terwijl er voor een VWO-er onvoldoende uitdaging in zo'n baantje zit. Een beetje meer begrip voor vooral jongens die zich te pletter vervelen in een te theoretische opleiding zou denk ik niet verkeerd zijn.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De leerplicht is ingevoerd via de kinderwet van Van Houten. In eerste instantie bedoeld om kinderarbeid tegen te gaan. Wat nu de toegevoegde waarde is? Dat iedereen met gelijke kansen begint en de benodigde algemene kennis heeft om goed te functioneren in een steeds sneller ontwikkelende samenleving.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing