Welk landen pakken ontwikkelingshulp het beste aan?
De afgelopen jaren hebben de Westerse landen veel geld geïnvesteerd in de ontwikkelingslanden. Via hulp organisaties werden miljoenen mogelijk miljarden euro's richting, voornamelijk, Azië en Afrika gestuurd. Daartegenover stond vaak wel een waslijst aan eisen aan het geld, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten. Er werden vaak speciale comissies ingesteld die hulpaanvragen moesten toetsen, waardoor er veel geld verloren ging. Ook raakte men vaak het zicht op deze gelden kwijt waardoor corrupte ambtenaren en louche tussenpersonen met het geld vandoor gingen.
Met de opkomst van Rusland en China is er een nieuwe trend waar te nemen. Deze landen zijn minder geïntresseerd in mensenrechten en hoe gelden worden besteed. Zij komen maar voor één ding; de grondstoffen van het ontwikkelingsland. Voor zaken en olie en diamanten krijgen de landen concrete hulp voor terug. Wegen en spoorlijnen worden gebouwd evenals havens en energievoorzieningen. Daarentegen wordt er minder aandacht besteed aan softe zaken als mensenrechten. Ook worden veel investeringen gedaan door Russische/Chineze bedrijven waardoor de plaatselijke werkgelegenheid niet toeneemt.
Vraag aan jullie, wat werkt beter de Westerse aanpak of de aanpak van de nieuwe supermachten, en waarom? Is de Russische/Chineze aanpak voor de langer termijn houdbaar? En wat kunnen de Westerse landen leren van China/Rusland?
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.