Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen over Maatschappij. Specifieke vragen over politiek en overheid, samenleving, verkiezingen en wetgeving vind je in één van de subcategorieën.

Nieuwste vragen

Wat gebeurt er officieel bij de geboorte van een Siamese tweeling?

Stel dat deze siamese tweeling zwanger worden. Ze delen een vagina en dus ook een baarmoeder en zijn dus bein van hetzelfde kind zwanger.
Als de zussen zijn bevallen ontstaat er een bijzondere situatie.
Volgens de Nederlandse wet is "De vrouw uit wie het kind is geboren" de juridische moeder, in dit geval dus uit beide zussen. Wat inhoudt dat iedere zus wettelijk recht heeft op het ouderschap. Bovendien zijn ze ook moeder en tante tegelijkertijd en hun zoon/dochter ook hun neef/nicht.
Maar hoe nu verder als je het kind moet aangeven bij de burgelijke stand? Hoe gaat de wetgeving deze bijzondere maar dus mogelijke situatie oplossen?

een jaar geleden
in: Wetgeving
3.7K
0

Is een 7 jaren concurrentiebeding bij bedrijfsovername geldig?

Goedendag, mijn kameraad had een goed lopend bedrijf (een VOF) en heeft dit in 2020 'verkocht' aan een maatschappij. Hij heeft er bij uitgehouden dat hij 3 jaar mag blijven meewerken en op 31 december stopt die periode.
Nu heeft hij 3 jaar amper tot geen vergoeding gekregen door felle discussies op de werkvloer. Hij heeft in het contract staan dat hij 7 Jr na afloop contract niet veel mag doen in zijn sector (verkoop amusement spullen).
Maar is dit wel rechtsgeldig omdat het zo lang is en ik overal lees dat het max 2 jaar mag zijn. Hij is boos dat ze hem bij de neus hebben gehad omdat hij bijna 3 jaar lang aan het lijntje is gehouden en er weinig tot geen geld is gekomen.
Nu is hij dan dadelijk alles kwijt.

Wat zijn zijn rechten nu?
Hij wil vanaf 1 januari weer zelf van start, omdat hij vind dat hij er veel slechter af is gekomen dan vooraf beloofd/omschreven.

een jaar geleden
in: Wetgeving
1K
1

Als je wordt gearresteerd, wie informeert je werkgever dan dat je niet komt werken?

Als je wordt gearresteerd, wordt vastgezet op het politiebureau en geen contact mag hebben met anderen, maar je wordt ondertussen wel op je werk verwacht; hoe wordt dat dan geregeld? Belt de politie je werkgever? En is dat dan geen privacyschending (want werkgever wordt op de hoogte gebracht van jouw arrestatie)? Of doet je advocaat dat? Of helemaal niemand, en zit je werkgever gewoon met een probleem omdat jij onaangekondigd niet komt opdagen? Ik ben benieuwd!

een jaar geleden
in: Wetgeving
5.5K
2