Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Een japans telraam, staat ook wel bekend als een abacus:

De abacus bestaat uit een raamwerk met een aantal staven waaraan boven de dwarsbalk twee kralen (bovenkralen) en eronder vijf kralen (onderkralen) zijn geregen. Een getal wordt weergegeven door een aantal kralen in een kolom tegen de middenbalk te schuiven. De bovenste kralen tellen hierbij voor vijf; de onderste voor één.
Iedere bovenkraal is gelijk aan vijf onderkralen van dezelfde rij. Iedere onderkraal is gelijk aan 10 van de aansluitende rechtse rij. De volgende afbeeldingen stellen derhalve resp. voor: 7, 9, 23, 356, 17.216 en 6.208.
http://www.k2abacus.nl/diensten?id=20

De misschien wel bekendste abacus, de Chinese, heeft onderaan vijf kralen en bovenaan twee. De Japanse abacus heeft bovenaan slechts één kraal en onderaan vier. In tientallige berekeningen zal je op de Chinese abacus slechts één van de bovenste en vier van de onderste kralen gebruiken. De reden dat die extra kralen er toch op zitten, is waarschijnlijk dat je er zo ook berekeningen in het zogeheten zestientallig (hexadecimale) getalsysteem op kunt maken, en dat is de manier waarop sommige maten vroeger in China samenhingen. De abacus is overigens niet van oorsprong Chinees: de Romeinen rekenden er ook mee, en soortgelijke rekenmethodes (niet per se op staafjes, maar wel op rekenborden met steentjes) bestonden ook in Mesopotamië en bij de oude Grieken.
https://www.pyth.eu/rekenen-op-een-abacus

Hoe je het ook went of keert, werken met een abacus (ofwel chinees of japans) is niet moeilijk, maar vereist wel wat oefening
5 jaar geleden
Een Japanse abacus, ook wel soroban genoemd, heeft een aantal staven met steeds 1 hoge kraal en 4 lage kralen.
De hoge kraal is altijd vijf maal de waarde van een kraal die eronder zit.
Met de meeste rechtse rij representeer je 1-9 met de rij links ernaast 10-90 en zo verder.
De kralen zijn in beginstaat verwijderd van de middenbalk.

Als je het getal zes wil laten zien, schuif je op de meest rechtse staaf de hoge kraal(5) naar beneden, en 1 lage kraal(1) omhoog. (5+1=6)
Als je het getal negen wil laten zien, schuif je op de rechtse staaf de hoge kraal(5) naar beneden, en 4 lage kralen(1) omhoog. (5+4=9)
Wil je dan naar 10 schuif je de meest rechtse rij weer terug naar beginstand en ga je naar de staaf links ervan, en schuif je 1 lage kraal omhoog.
Voor het getal 11 schuif je dan weer op de meest rechts staaf 1 kraal omhoog.

Maar dat is natuurlijk enkel het representeren van getallen. Leuker wordt het als je opgaat tellen.

https://www.pyth.eu/rekenen-op-een-abacus
===
Optellen
Het optellen is de eenvoudigste bewerking op een abacus en vormt de basis van alle berekeningen. Je hoeft tenslotte alleen maar kraaltjes toe te voegen tot je bij het antwoord uitkomt. Soms is het echt heel simpel: als je 1 + 3 wil uitrekenen, zet je de 1 klaar en tel je er 3 kraaltjes bij. Zodra je over de 5 of over de 10 heen gaat, is het iets ingewikkelder: als je 3 + 4 wil uitrekenen, zet je de 3 klaar en bedenk je dat +4 hetzelfde is als +5 – 1, dus dan doe je de 5-kraal erbij en 1 eenheid eraf (dus de 5-kraal omlaag en 1 eenheid omlaag). Als je over een tiental heen gaat, doe je iets soortgelijks: bij 4 + 6 zet je de 4 klaar en bedenk je dat +6 hetzelfde is als +10 – 4, dus doe je een tiental (een eenheid op het volgende staafje aan de linkerkant, dus) erbij en 4 eenheden eraf.

Bij 5 + 6 zet je de 5 klaar en doe je hetzelfde: een tiental erbij en 4 eenheden eraf, alleen moet je dan ook nog bedenken dat –4 hetzelfde is als –5 + 1.
===

Misschien snap je het, net zoals ik sneller als je het iemand ziet doen op een video.
https://www.youtube.com/watch?v=3gDibLEZc20
Toegevoegd op 01 oktober 2019 22:02: bron
Plaatje bij antwoord
5 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing