Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar komt het woord `bliksem` vandaan?

Ik bedoel het natuurverschijnsel.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Taal
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Bliksem komt ethymologisch van de stam Blik. In Friesland en Texel wordt het nog steeds blits genoemd. Van een anderen stam is blaexeme, blaxeme. In volkstaal blaksem.

Toegevoegd na 38 seconden:
Een uitgebreide beschrijving staat in de bron.

Toegevoegd na 11 minuten:
De vorm blecseme wordt in geschriuften uit 1285 in West-Vlaanderen aangetroffen, terwijl de vorm blicseme in Brabant-Oost voorkomt. Het woord bliksem dateert uit 1815.

Op http://www.wnt.inl.nl staat een applicatie met historische woordenboeken.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Het woord bliksem is in de Middeleeuwen gevormd, vermoedelijk rond 1240, en stamt waarschijnlijk af van het oud-West-Friese woord 'blicsen', dat weer een afgeleide is van het Oudnederlandse woord 'blikisni'. Blika betkent glanzen of schitteren. Ook het woord blinken is hiervan afgeleid.
In de Oudheid werd bliksem toegeschreven aan de boosheid van de een of andere godheid. Later dacht men dat bliksem werd veroorzaakt door te dicht langs elkaar schuivende wolken. Maar in 1752 toonde Benjamin Franklin aan, dat bliksem een ontlading van elektriciteit is. Het is een elektrische ontlading (vonk) tussen een elektrisch geladen wolk en de aarde, tussen twee of meer wolken met tegengestelde elektrische lading of zelfs tussen delen binnen één enkele wolk.
Slechts een deel van de ontladingen vindt plaats tussen een wolk en de aarde. Per vierkante kilometer slaat in onze omgeving de bliksem 2 tot 3 keer per jaar in. In Nederland, ruim 40.000 km2 groot, vinden dus jaarlijks zo´n 100.000 blikseminslagen over het hele land plaats.
Voor de hoofdontlading vindt er er een (zwakke) inleidende voorontlading plaats. De stroomsterkte ligt gemiddeld rond 30.000 ampère; de spanning kan oplopen tot enkele miljoenen volt. Het zichtbare deel van de bliksem (de hoofdontlading) verplaatst zich met een snelheid van zo´n 100.000 km/sec. In enkele duizendste tot hondersten van seconden wordt de grote hoeveelheid stroom en daaropvolgend de enorme hitte opgewekt. De lucht in de directe omgeving van het bliksemkanaal warmt in korte tijd (enkele miljoenste seconde) zodanig op dat deze enorm expandeert. De verplaatsing van deze lucht nemen we waar als de donder.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
waar komt het woord 'natuurverschijnsel' vandaan? Dat is taal. Bliksem is wat mij betreft een doodgewoon woord. Met een bepaalde lading, dat wel maar het woord wordt geladen door de betekenis en niet anders.

Ik geef je een 'knal' is makkelijker te verklaren maar waar komt het woord 'arbeid' vandaan of 'spijker'. In taal is niet alles te verklaren en moet je ook niet willen. Taal veranderd continue al hebben we dat niet zo in de gaten.

Toegevoegd na 3 minuten:
Ik kom er nog even op terug, er zal ongetwijfeld een minnetje op komen maar wat ik er eigenlijk mee wil zeggen is dat niet elk woord een verklaarbare reden moet hebben.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing