Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

"hij is er goed van af gekomen': is dit taalkundig zo goed?

of moet het zijn met 'vanaf'aan elkaar? of moet het zijn afgekomen (aan elkaar dus)?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Taal
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De woorden 'er, daar, hier en waar' worden in een zin vaak gevolgd door voorzetsels of door de bijwoorden 'af, heen, mee en toe'. Vaak is er dan twijfel of die combinaties aan elkaar geschreven moeten worden of niet. De spelling van zulke combinaties hangt samen met de structuur van de zin.

Als deze elementen samen één zinsdeel vormen, is er sprake van een voornaamwoordelijk bijwoord. In de zin "Ze klom op de ladder en is daarvanaf gevallen" vormt daarvanaf een voornaamwoordelijk bijwoord, met als betekenis: van die ladder. In de zin "Ze sport veel en is daarvan afgevallen" is daarvan (met de betekenis 'van/door het sporten') een voornaamwoordelijk bijwoord en hoort 'af' bij het werkwoord.

En hoe gaat het dan bij jouw zin, hoort 'af' bij het werkwoord of maakt het deel uit van het voornaamwoordelijk bijwoord? Bedoel je met jouw zin dat hij bijvoorbeeld in een hoogspanningsmast is geklommen en veilig weer naar beneden kwam? Dan is hij daar goed van afgekomen. Ik ga er echter vanuit dat je bedoelt dat hij ergens onderuit is gekomen waar hij erg tegenop zag. En dan is hij er dus goed vanaf gekomen.
Amadea
7 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Het werkwoord is: afkomen, dus moet het zijn: afgekomen

Toegevoegd na 4 minuten:
vD: 9
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Zowel ervanaf komen als eraf komen is juist. Dus: 'Colette is er weer gemakkelijk vanaf gekomen' en 'Colette is er weer gemakkelijk af gekomen.' Hiermee wordt bedoeld dat Colette geluk heeft gehad: het is haar niet moeilijk gemaakt.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing