Waarom is Fries een aparte taal en geen dialect?
Nederlands, Fries, Duits en Engels zijn alle vier West-Germaanse talen en dus nauw verwant. De West-Germaanse familie had drie dialecten: (1) Noordzee-Germaans, (2) Elbe-Germaans, (3) Rijn-Weser-Germaans.
Nederlands stamt af van het Nederfrankisch en is dus deel van de Rijn-Weser-Germaanse tak van de West-Germaanse familie. Een deel van de Duitsers spreekt ook een variant van dit dialect. Echter noemen we het Nederfrankisch dat in Nederlands gesproken wordt een Nederlands dialect en het Nederfrankisch dat in Duitsland gesproken wordt een Duits dialect. Het onderscheid lijkt dus gewoon politiek gemotiveerd te zijn en niet genetisch.
Ingewikkelder wordt het als we de Noordzee-Germaanse talen erbij halen. Hieronder vallen onder meer het Fries, Nedersaksisch en het Engels. Het Nedersaksisch dat in Nederland gesproken wordt noemen we nog steeds een Nederlands dialect en het Nedersaksisch dat in Duitsland gesproken wordt noemen we nog steeds een Duits dialect. Politieke onderscheid voert dus de boventoon, in plaats van genetische oorsprong.
Maar mijn vraag is dus waarom geldt dit niet voor het Fries? Waarom is Fries dus een aparte taal een geen Nederlands dialect net als haar zustertaal het Nedersaksisch?
Dr. Alex Riemersma studeerde Nederlands en Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1994 op onderzoek naar de beheersing van het Nederlands en het Fries
https://www.trouw.nl/home/friesland-doet-liever-aan-ferstopperke-~a9765c49/ (In de rechtbank mag Fries gesproken worden, niet echt handig voor iedere aanwezige).
Er wordt geen antwoord gegeven op de vraag van Wim Westendorp die concludeert dat politiek onderscheid de boventoon voert, bij het bepalen of het om een taal of een dialect gaat
Vraag: waarom geldt dit niet voor het Fries.
(Er is sedert 1975 na het verschijnen van de sleutelroman ‘Onder professoren’ van Willem Frederik Hermans blijkbaar niet veel veranderd
bij de Groningse Universiteit). Pas als de spreektijd van de Hoofleraar voorbij is, schiet hem ten dele nog te binnen dat de standaardisering van de grammatica, spelling en betekenis van een taal, die je ook nog kunt opzoeken in een woordenboek, datgene is wat een taal van een dialect onderscheid. Het is dus geen politiek onderscheid die de boventoon voert, maar echt de genetische oorsprong die van het Fries een aparte taal maakt.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.