Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom staat het woord: "positiviteit" niet in het woordenboek?

Je kunt het woord wel vinden op Google. Er zijn boeken over geschreven en websites over. Maar is het wel een woord?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Taal
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Omdat het juiste woord 'positivisme' is.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Omdat ieder woordenboek eigen regels hanteert voor het al dan niet opnemen van woorden, anders wordt het woordenboek veel te dik. "Ramptoerist", "haatbaard" en "hipster" zijn drie woorden die (nog?) niet in alle woordenboeken voorkomen terwijl ze in verschillende media gebruikt worden.

Het feit of we al dan niet al een goed Nederlands woord hebben voor een begrip maakt niet uit voor een woordenboek. Zo is 'risicovol' voor velen een normaal woord terwijl we daarvoor al lang het woord "riskant" hadden. Dal komt ervan als je teksten uit het Engels gaat vertalen zonder voldoende kennis van je moerstaal...
Computoon
9 jaar geleden
Omdat het Nederlands een taal is waarin je heel erg goed kunt "woordrijgen". Dat betekent dat je heel veel bestaande woorden een bepaalde veelgebruikte uitgang kunt geven of woorden aan elkaar kunt rijgen, waarmee een uitstekend prima duidelijk woord ontstaat, dat echter niet als zelfstandig woord is opgenomen. Simpelweg omdat als je álle rijgwoorden en vervoegde woorden in de taal als zelfstandige woorden zou kunnen opnemen, de Van Dale niet drie dikke delen maar wel dertig dikke delen zou kunnen beslaan.

Positiviteit (en negativiteit) zijn van die woorden ; bestaande begrippen (bijvoeglijke naamwoorden) waar het achtervoegsel "(-i)teit" (en vaak ook -heid) achter is geplakt. Die hebben niet allemaal een eigen plaats in het woordenboek. Inconsequent vind ik het persoonlijk wel, want bijvoorbeeld specialiteit of brutaliteit - het zelfde type achtervoegsel - staan er WEL in. Ook vind ik nergens de "regels" wanneer een vervoeging -(i)teit of - heid krijgt. Blijkbaar zijn dat van die ongeschreven grammaticale regels die je ongemerkt leert aanvoelen als je de taal verwerft, en die aan een buitenlander heel lastig uit te leggen zijn.

Zo herinner ik me een nieuwe Nederlandse ooit (op verzoek ;-)) te hebben gecorrigeerd voor het woord "brutaalheid" dat grammaticaal natuurlijk niet fout is, maar waar wij normaliter "brutaliteit" zeggen. En of het dan ook braviteit was...hmm, nee, dat dan weer niet; braafheid is "goed". Waarom ? Ik kom niet verder dan "omdat het zo is". :schaam:
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing