Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waar komt de naam toetje vandaan?

Waar komt de naam van toetje vandaan dus wij eten een toetje daar ben ik eens zo benieuwd na

10 jaar geleden
in: Taal
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Een toetje is een gerecht dat je "toe" krijgt (nagerecht).
Verkleind is dit een "toetje" geworden.

Toegevoegd na 1 minuut:
De toetjes zoals we die tegenwoordig kennen zijn nog niet zo oud. Tegenwoordig is het meest gebruikelijke woord voor een nagerecht “toetje”. De firma Mona laat Nederland in 1971 kennis maken met hun vla en zo ontstond het Mona-toetje. Zo werd het Mona-toetje na het eten – ook door de weeks – een begrip. In de jaren 70 werd er ook nog gesproken over nagerecht, toespijs of dessert. Pas toen Mona in 1973 op tv reclame ging maken raakte het woord toetje pas bekend. Toen kreeg deze benaming haar populariteit.

Toegevoegd na 15 minuten:
Vóór Mona bestond het begrip "toetje" al wel, maar was het nog niet zo bekend. In de vijfde druk van de Van Dale uit 1914 is het woord al als "nagerecht" in het woordenboek opgenomen.

Toegevoegd na 23 minuten:
Uitgebreide verklaring:
Toetje is een verkleinwoord dat is afgeleid van het (voorzetsel)bijwoord toe – een bijzondere constructie die we verder vinden in een handjevol andere woorden, zoals uitje, voorafje, tussendoortje, ommetje en latertje. Dergelijke afleidingen zijn in het Nederlands pas in de loop van de negentiende eeuw ontstaan. Toetje in deze betekenis is wellicht ontstaan uit uitdrukkingen als: ‘Zullen we iets toe eten?’ dat veranderde in ‘Zullen we een toetje eten?’
SimonV
10 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

afkorting van toespijs. dus het eten dat je na de hoofdspijs, ofwel hoofdgerecht eet
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing