Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik zag staan: Bij alle wederkerige ww heb je dat er 2x je of jij-je staat.. unquote. Dit zijn volgens mij wederkerende ww. ?

Een wederkerig ww wordt altijd gevolgd door elkaar. Kent iemand nog meer wederkerig werkwoorden ?

Toegevoegd na 10 minuten:
wederkerige werkwooden

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Taal
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

We moeten beginnen met het verschil tussen wederkerig en wederkerende voornaamwoorden. Uit http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/898/ (hier kan je een langere toelichting vinden) citeer ik:

"Wederkerende voornaamwoorden zijn bijvoorbeeld me, ons en zich in zinnen als ik heb me gesneden, we vergissen ons, hij wast zich. Wederkerige voornaamwoorden zijn de woorden elkaar, elkander en mekaar. Wederkerige voornaamwoorden hebben - anders dan wederkerende - altijd een meervoudig antecedent en drukken een wederzijdse relatie uit."

In https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/wederkerend-werkwoord wordt verder het begrip 'wederkerend werkwoord' toegelicht waarbij ook nog het begrip 'verplicht wederkerend' naar voren komt (kan niet zonder wederkerend voornaamwoord zoals bv. 'ik vergis me', terwijl andere werkwoorden zowel wederkerend als niet-wederkerend gebruikt kunnen worden ('ik was me' vs. 'ik was Jan')).

Een 'wederkerig werkwoord' zou dan dus een werkwoord zijn dat wederkerig gebruikt wordt ('wij slaan elkaar'). Een 'verplicht wederkerig werkwoord' zal wel niet bestaan, omdat je praktisch altijd een wederkerige activiteit ook op een wederkerende manier kunt gebruiken ('wij slaan ons' klinkt vreemd natuurlijk, maar is grammaticaal gezien niet fout).

Toegevoegd na 21 minuten:
"omdat je praktisch altijd een wederkerige activiteit ook op een wederkerende manier kunt gebruiken" <--- dit is een onjuiste verwoording, in plaats van 'activiteit' had ik daar 'werkwoord' moeten schrijven. Daarmee bedoel ik dus niet dat de betekenis hetzelfde zou zijn, zoals het antwoord hieronder ook aangeeft.
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Er is maar 1 wederkerig voornaamwoord: elkaar.
Er zijn wederkerende werkwoorden. Die hebben in de regel een wederkerend voornaamwoord bij zich. Voorbeelden: zich wassen, zich vergissen, zich bedenken, zich ergeren. ('Irriteren' is niet wederkerend, gaat vaak fout.)
Voorbeelden: ik vergis me, jij vergist je, hij vergist zich, wij vergissen ons, jullie vergissen jullie, zij vergissen zich.)
Gooi niet 'wederkerig' en 'wederkerend' door elkaar. "Zij wassen zich" betekent iets anders dan "zij wassen elkaar".
"Ik irriteer me aan jou" is niet correct. Dat moet zijn: "Jij irriteert me" (me is persoonlijk voornaamwoord) of "Ik erger me (me is wederkerend voornaamwoord) aan jou."
Computoon
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing