Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Pikken kinderen met hun aangeboren taalvermogen elke willekeurige taal op?

Alle kinderen hebben een aangeboren taalvermogen. Hebben die kinderen door dat taalvermogen ook meer aanleg om bijvoorbeeld door de genen die ze van hun ouders meegekregen hebben, (als eerste) de taal te leren van het land waar ze vandaan komen of maakt dat niet uit?

Toegevoegd na 22 minuten:
Een extra reden waarom ik hier naar benieuwd ben is omdat sommige kinderen doof of slechthorend geboren worden. Die leren dan vaak als eerste gebarentaal en later pas geschreven/gesproken taal. Maar los daarvan vraag ik me af of het genetisch bepaald kan zijn welke taal je als eerste het snelst oppikt ongeacht je achtergrond. Dus dat er al in het aangeboren taalvermogen/taalgevoel vaststaat voor welke taal je het meest aanleg hebt.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Taal
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Genetisch krijgen ze voor wat betreft taal niets specifieks mee, alleen dus het vermogen om een taal te leren, niet of dat makkelijker gaat in het Nederlands, Chinees of gebarentaal.

Een baby zal in de baarmoeder wel wat geluid opvangen maar zal daar nog weinig profijt van hebben, dat begint pas na de geboorte. De klanken die een baby de eerste maanden/jaar opvangt zijn wel bepalend voor de uitspraak later (de chinees die de r niet kan uitspreken).

Een kind wat doof geboren wordt zal dus gebaren gaan zien en herkennen en zo leert die de taal al zal het wel een nadeel zijn dat je eerst niet weet of de baby doof is of dat de ouders eerst de gebaren moeten leren. Het kind krijgt dus hoe dan ook een achterstand op het aantal woorden (woorden of gebaren) op kinderen die meteen woordjes horen of kinderen waarvan de ouders zelf doof zijn en waarvan de ouders weten dat ze doof geboren zijn.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Ze leren als eerste de taal die ze het meeste horen, en vaak is dat de taal van het moederland. maar ze kunnen makkelijk 2 talen aan als ze bijvoorbeeld ouders met een verschillende moedertaal hebben. Zolang die ouders elk in hun eigen taal tegen het kind gebruiken, zal het kind ook in die taal antwoorden. Ouders moeten alleen niet denken: we wisselen eens af vandaag, want dan raakt het kind helemaal in de war.
In het begin zal de woordenschat per taal iets lager zijn dan gemiddeld, maar dat trekt wel bij
11 jaar geleden
Iedere baby kan elke taal leren. Oftewel, taal leer je van je ouders, hun genen hebben er niets mee te maken.
Maar er lijkt nu een uitzondering hierop te zijn gevonden: Een genmutatie bij Europeanen, Noord-Afrikanen en andere volkeren, die het leren van toontalen moeilijker lijkt te maken.
Een toontaal is een taal waarin de intonatie van lettergrepen uitmaakt voor de betekenis van woorden. In het Mandarijn, oftewel standard Chiness, betekend 'ma' met een hoge toon 'moeder', met een dalende toon 'uitschelden' en met nog andere tonen 'hennep' of 'paard'.
Ongeveer de helft van alle talen in de wereld bestaan uit toontalen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik heb twee kleinzoons in Z.O.Azië, natuurlijk horen zij het meest Hollands, daarna de Lao taal en ook nog eens Engels. Van elke taal pikken ze aardig wat op. Ik stel dus dat elke taal aangeleerd kan worden, kinderen pikken dat heel gemakkelijk op.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing