Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

welke invloed heeft kunst en cultuur op iemand zijn taalniveau ?

we leven in een maatschappij waarin alles invloed op ons heeft. Maar hebben kunst en cultuur ook invloed op onze taal?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Taal
2.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Literatuur is al een kunstuiting en in een cultuur waarin veel literatuur wordt aangeboden wordt automatisch jouw taalniveau opgekrikt indien je er gretig gebruik van maakt.
Een cultuur waarin kunst veel wordt en werd gepraktiseerd en tentoongesteld, biedt aan veel mensen een enorme hoeveelheid aan creativiteit om te doorgronden. Mensen die zich voor bepaalde kunstuitingen interesseren, zullen vanzelf veel erover lezen en met lezen verbetert je woordenschat en je grammatica automatisch. Je leert vanzelf door met aandacht te lezen. De dichtkunst bijv. leert ritmisch lezen, letten op klanken en uitspraak en geven heel nieuwe inzichten in hoe ook met taal kan worden omgegaan.
Kunst en cultuur zijn verweven met taal, want als er geen mensen waren geweest die begonnen waren met een alfabet en daarmee een taal te ontwikkelen en op te schrijven, zou er alleen overal een soort dialect geproken worden dat, indien je niet uit dezelfde streek kwam, door niemand begrepen zou worden. In feite was het ontwikkelen van een universele taal dus al een kunst op zich. Je ziet dat er duidelijk overeenkomst is tussen taalniveau en kunst/cultuur.
In gebieden waar voornamelijk straatcultuur heerst (hangjongeren, lager opgeleiden, werklozen enz. ) is het taalniveau ook inherent aan de omstandigheden. Hierin wordt nauwelijks aan kunst gedaan omdat het hen nooit werd aangeboden en er ook geen interesse voor gekweekt werd. Het taalniveau dat je hier over het algemeen hoort is van het laagste niveau met volop taalkundige fouten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Erg goed gezegd!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Bedankt! dit is een zeer waardevol antwoord op mijn vraag!

Andere antwoorden (1)

ja, een zeer grote invloed zelfs, een persoon die veel leest, vaak naar het theater gaat naar, veel musea bezoekt krijgt meer nieuwe woorden op zich afgevuurd dan iemand die alleen eens per week even boodschappen doet en de rest van de dag tv zit te kijken.

vooral bij boeken is het zo dat daar, uitzonderingen daar gelaten, alle spelling klopt en de lezer dat dus over kan nemen. ook is het zo dat mensen in het kunst en cultuur circuit vaak op een iets hoger niveau woorden gebruiken, ik weet ook niet waarom en die mensen houden dus ook een hoger taalniveau in stand.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Goed verwoord: +
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
bedankt !
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
@de vraagvanvan: mensen kennen meer woorden van een 'hoger niveau' omdat ze meer uit willen drukken in hun taal over meer onderwerpen en zodoende meer/dieper in kunnen gaan op een onderwerp van gesprek.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding