Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom leren we in nederlands geen vlaams?

Ik bedoel, waarom is het geen keuze vak op de scholen?

Toegevoegd na 18 seconden:
bedoel natuurlijk Nederland

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Taal
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Omdat Vlaams een dialect is en geen taal.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (14)

Vlaams is een dialect op onze taal (het Nederlands).
Net zoals Fries een dialect is.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Er zijn overal dialecten. Maar in Nederland wordt meestal ABN gesproken.
Ook in België zijn dialecten, maar er is ook AN. Dat is de taal die je bv op de Belgische TV hoort, en dat is geen dialect. Het is hetzelfde als Nederlands maar met de zachte g en v. En er zijn wat andere woorden en uitdrukkingen.
Nu is het een feit dat er in België veel meer dialect gesproken wordt en dat komt omdat lange tijd de officiële taal in Vlaanderen Frans was. Er was toen geen behoefte aan een universele Vlaamse taal.
En dan het antwoord. Het heeft weinig zin voor een Belg om het Nederlandse ABN te leren, en vice versa omdat we mekaar zo goed verstaan.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De grammatica van het Vlaams is dezelfde als die van het Nederlands. Daarom wordt geen Vlaams gegeven.
Wel kunnen woorden en uitdrukkingen verschillen. En het is verrijkend je daarin te verdiepen. Maar dat is wat anders dan het aanleren van een taal. Je kunt dat vergelijken met het leren van spreekwoorden of Latijnse uitdrukkingen.

Wanneer je bij het woord taal kijkt op Wikipedia zie je wel een Zeeuwse en een Limburgse pagina, ook een Waalse. Maar een Vlaamse kan ik niet vinden.

Toegevoegd na 2 uur:
Widar heeft in zijn reactie een interessante bron gegeven voor taalverschillen tussen Vlaams en Nederlands. Ook verschillen die op het vlak van de grammatica liggen.
Vergeleken met de talen Duits, Engels en Frans vind ik die verschillen wel erg klein.

Toegevoegd na 2 uur:
De verschillen zijn groot genoeg om het Vlaams als taal te duiden. Maar mijn inziens weer te klein om bij het leren van Vlaams te spreken over het aanleren van een nieuwe taal.
Hoe verrijkend het overigens ook is.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het is veel simpeler dan alle antwoorden hierboven, namelijk:
er is gewoon veel te weinig vraag naar. Ik denk dat nog niet eens 0,001% van de Nederlandse bevolking het interessant zou vinden om Vlaams te leren op school. Je hebt er namelijk (bijna) niets aan!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Aangezien het Vlaams een zuiverder vorm van het Nederlands is, dan het Nederlands zelf, met al zijn vreemde invloeden,lijkt me dat een bijzonder goed idee.
Maar helaas, ik ben bang dat je niet genoeg medestanders krijgt en dat is de reden waarom iet.

Toegevoegd na 36 seconden:
iet= niet.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Omdat dat weinig zin heeft. De officiële taal is ook in België (behalve in Frans- of Duitstalige gebieden) gewoon het Nederlands. Er is ook een gemeenschappelijke schrijfwijze, vastgelegd door de ‘Taalunie’.

In wezen is er dus een gemeenschappelijke standaardtaal, die overal begrepen wordt en die theoretisch overal gelijk is. Wel bestaan er verschillen in uitspraak en zijn er overal dialecten. Maar iedere Vlaming leert het Standaardnederlands op school en zou het (normaal gezien) moeten kunnen spreken en schrijven.

Als je interesse hebt voor het Vlaams: er bestaat een ‘Vlaams-Nederlands woordenboek’ met honderden bladzijden vol woorden, die in België bekend zijn en in Nederland niet, of het woord is wel gekend, maar met een andere betekenis.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Omdat je je met Nederlands prima verstaanbaar kunt maken in Vlaanderen. In Nederland hebben we ook verschillende tongvallen en die ga je ook toch niet leren.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Omdat je eigenlijk al Vlaams leert bij het vak Nederlands, je zou bij het vak Nederlands een apart hoofdstuk aan de Vlaamse taal/dialect kunnen wijden, maar het Vlaams verschilt niet zoveel van het Nederlands, waardoor je het niet als een aparte vak kan aanbieden, misschien zou een studie Vlaamse taal en cultuur wel kunnen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het Vlaams bestaat taalkundig gezien niet.
Volgens bepaalde politieke bewegingen zou het Vlaams erg verschillen van het standaard Nederlands.
Zoals officieel vastgesteld door de Nederlandse Taalunie.
Vlaams is een verzameling van dialecten uit voormalig graafschap.
Traditioneel wordt het Vlaams als een dialect of regiolect gezien,niet als een aparte taal.

Toegevoegd na 2 minuten:
Graafschap Vlaanderen
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Om de TAAL Frysk er even bij te betrekken, waarom leren we dat niet op de scholen als keuzevak? Zelfde antwoord, gewoon omdat niemand het hoeft te leren!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het Vlaams is geen officiële taal, maar een dialect, dus een afgeleide vorm van het Nederlands.

Je leert toch ook geen Limburgs of Haags op school? Dan kunnen we wel aan de gang blijven, als we allerlei dialecten moeten gaan leren.

Je leert gewoon het standaard Nederlands, Duits, Engels en Frans op school en daarmee moet je je kunnen redden. Er is geen beginnen aan als we dan ook nog eens Cockney Engels, Keuls Duits en het Franse dialect dat ze in Marseille spreken moeten leren!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Waarschijnlijk omdat Vlaams niet echt bestaat het is gewoon Nederlands met een Vlaamse tongval en een paar andere woordjes. Trouwens als Vlaams wel een aparte taal was dan zou jde het nog niet leren omdat vlaams en nederlands overlappend zijn, een Nederlander kan gemakkelijk met een vlaming praten zonder problemen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Omdat er geen lerarenopleiding Vlaams is.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Vlaams is een dialect van nederlands netzoals fries is en zeeuws...


Het zijn niet officiële talen daarom zie je altijd in belgië ondertiteling ookal spreken ze nederlands dat is om de correcte taal weer te geven.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing