Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Weekend of weekeinde?

Het Nederlands kent wel meer Engelse woorden die geheel in de taal zijn geintegreerd zoals computer. Weekend is ook zo'n woord dat iedereen kent en gebruikt. We zeggen bijvoorbeeld altijd prettig weekend en niet weekeinde. Weermannen en -vrouwen gebruiken toch altijd nog het woord weekeinde. Het is eigenlijk alleen daar dat ik het nog hoor. Is dat woord (weekeinde) nog van deze tijd en zouden de weervoorspellers ook niet beter weekend moeten gebruiken? Mijn vraag: wanneer gebruik je weekeinde, wanneer weekend en waarom maken we dat onderscheid?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Taal
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Weekeinde is ouderwets en daarmee formeler. De klank van weekend is veel sneller, en dus makkelijker in gebruik. De gemakzucht speelt ook een rol. Voorbeeld; "Morgen" ipv voluit "goedemorgen" wordt zeer zeker veel gebruikt.

Tv en radio heeft een snelle invloed op de spraak op de bevolking, er zijn veel bekende nederlanders of via reclame, die dan wat zeggen op tv, (en meestal is het een vergissing in de uitspraak), en dat wordt zo dan overgenomen, als grap bv; "Goeiemoggel" ipv. "Goedemorgen", jaren 50 en 60 was het nog allemaal formeler qua uitspraak op tv, en het volk kon ook wat deftiger spreken, aan de ander kant niet iedereen had weer televisie, wie wel, de rijke, aristocraten, hoge piefen etc. Omdat in de loop der jaren decennia's tv's in veelvuldig-er gebruikt werd ging het belang om kijkcijfers ook groeien, (komt door de komst van commerciele televisie, maar daar ga ik niet dieper op in.) Destijds zijn steeds meer woorden in de uitspraak gaan verbasteren en derhalve wordt de spelling ook veranderd. We lenen ook veel engelse woorden, maar er is veel zakelijk verkeer in de wereld, mede de wereldhandel heeft woorden aan elkaar ontleend, om elkaar te begrijpen. Apartheid is echt een Nederlands woord o.a die geen andere taal van zichzelf had.

Helaas, mag iedereen dat voor zichzelf uitmaken, omdat die zelf verantwoordelijk is, dat diegene verstaanbaar is voor anderen, en het ook zo begrijpbaar laat, het is nou eenmaal een gemakzucht, dus het gebruik van weekeinde of weekend is geheel individueel bepaalbaar. Het heeft tenslotte dezelfde betekenis. Aan de ander hand, kan je anderen het laten gebruiken door het lang genoeg te herhalen, als niemand dat doet, zullen we op elkaar lijken qua uitspraak.

Persoonlijk heb ik ook zo'n mijn bedenkingen over taalgebruik; Bv.: ik zeg liever gij ipv jij, maar ik let weleens heel goed op hoe dat toch kan verschillen per persoon, wat het voor diegene betekent. De herkenning van de intonatie is ook een groot voordeel. En met taalgebruik kan je ook zeer zeker een voordeel halen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

In dit geval is weekend niet uit het Engels komen overwaaien. "End" is gewoon een goed Nederlands woord. Beide betekenen hetzelfde en het ene is niet formeler dan het ander, alhoewel dat wellicht qua gevoel anders ligt.

Toegevoegd na 1 minuut:
De uitspraak van weekend wordt vaak op zijn Engels gedaan, maar dat is onterecht.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Je geeft het zelf reeds aan. Weekeinde wordt bijna niet meer gebruikt en is verdrongen door het uit het Engels afkomstige "weekend". Het mag echter beide.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing