Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

In oorsprong is een trekpleister een pleister (letterlijk , zoals op een wondje) met een stof er op gesmeerd die gebruikt werd om bijvoorbeeld pus uit een steenpuist of blaar te 'trekken'. (Mosterd, terpentijn ; het stamt nog niet echt uit de 'hoogtijdagen' dan de moderne geneeskunde zal ik maar zeggen). Of eigenlijk nog verder terug : ELKE zalf of spulletje dat je in een dikke laag opsmeert is 'pleister'. (Denk ook aan het engelse 'plaster'; gips).

De drogisterijketen met dezelfde naam heeft in die specifieke pleister zijn oorsprong.

Daarnaast gebruiken we het woord ook voor een plaats die mensen (met name toeristen) aantrekt. Een museum, een pretpark, een markt, een evenement...affijn, ook deze betekenis zal je niet onbekend zijn.

Hoe echter een PLAATS aan de naam PLEISTER gekomen is, is een beetje gissen. Naast een zelfklevend verbandje is het namelijk ook een bouwmateriaal, en slaat het woord pleisteren zelf op plakken of kleven. Je zou denken: een plaats die mensen trekt die daar dan blijven plakken. Achter een nieuw gebruik van oude woorden zit niet altijd evenveel logica, helaas. Misschien is er wel gewoon een keer iemand mee begonnen omdat hij de analogie leuk vond, en is het massaal overgenomen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Er zijn verschillende betekenissen van het woord trekpleister.
Een pleister waar een stof aan toegevoegd is die men op bv een puist kan plakken, de huid wordt week en de stof ' trekt' het pus uit de puist.
Trekpleister is ook een plek die veel mensen bezoeken, een museum kan de trekpleister van de stad zijn
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Een trekpleister is oorspronkelijk een pleister waar trekzalf op werd gedaan,om een ontstoken wond te reinigen. Bij mijn weten werd er vroeger ook wel mosterd op zo'n pleister gesmeerd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Uit het Grieks. Het werkwoord emplasso betekent: iets ergens op smeren. Wat op een wond gesmeerd wordt, dus de zalf, heet emplastron. Daarvan is ons woord piaster of pleister afgeleid.
Een trekpleister was een pleister waarmee men de etter uit een wond trok. Marnix gebruikt het woord in zijn Biëncorf en zegt dat de mis een trekpleister is die de zielen uit het vagevuur en (voegt hij er kwaadaardig aan toe) het geld uit de buidel trekt.
Tegenwoordig wordt het woord trekpleister vrijwel uitsluitend in figuurlijke zin gebruikt voor een persoon of zaak die een bijzondere aantrekkingskracht uitoefent op zijn omgeving, of die iemand geheel en al in beslag neemt.
(Lees meer...)
Amadea
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding