Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zit er inteelt in de familie Oranje-Nassau?

Gezien de stamboom lijkt het er wel op, maar zijn er dan ook vaak “foutjes” geweest bij nageslacht, dit vraag ik door wat ik zie in deze stamboom (zie link)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stamboom_Oranje-Nassau

3 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ja. Koning Willem III trouwt in 1839 met zijn nicht, Sophia van Württemberg. Anna Paulowna van Rusland (1795-1865), vrouw van koning Willem II, was zeer tegen het huwelijk tussen haar zoon en nichtje gekant geweest; ze beschouwde het als inteelt. Vreemd genoeg was Anna juist voorstander van het huwelijk van haar dochter met Karl van Saksen-Weimar, die ook neef en nicht waren.

Wat was nu precies de familieverbintenis tussen Willem III en en zijn nicht Sophie? De moeder van Willem was Anna Paulowna (1795-1865), de zus van Sophies moeder Catharina. Zijn schoonmoeder was dus tevens zijn tante. Het betekent ook dat ze aan één kant dezelfde grootouders hebben: tsaar Paul I Romanov (1754-1801) en Sophia van Württemberg (1759-1828).
Catharina Paulowna was overigens zelf ook een nicht van haar man. Dit geeft goed aan dat het trouwen van neven en nichten binnen koninklijke families normaal was. Toch was dit niet altijd vanzelfsprekend: het Russisch-orthodoxe geloof verbood namelijk een huwelijk tussen neef en nicht.
.
Willem Frederik werd geboren als derde zoon van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau en prinses Wilhelmina van Pruisen, een nicht van koning Frederik II van Pruisen. Na de dood van stadhouder Willem V stond hij tot 1815 bekend als Willem VI.
Willem Frederik trouwde in 1791 zijn volle nicht Wilhelmina van Pruisen, een zuster van Frederik Willem III, koning van Pruisen. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren, waaronder de toekomstige koning Willem II der Nederlanden.
.
Op deze site wordt bij de domheid van Willem II gewezen op inteelt:
https://www.quotenet.nl/nieuws/a177496/7-hardnekkige-fabels-over-ons-oranje-koningshuis-177496/
Multatuli dichtte over hem: “Waarlyk / ik loop niet hoog / met koningen! / En al ware dit zoo, / dan nog zou ik niet spoedig partytrekken / voor koninkjes uit het liederlyk, uit het dom en wurmstekig huis van Oranje.”
Maar er is verder geen bewijs voor een mogelijk verband.
SimonV
3 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Ja, er zit inteelt in de familie Oranje-Nassau. Immers, de definitie van inteelt is: voortplanting van personen die genetisch verwant zijn. In de familie Oranje-Nassau zijn talloze voorbeelden te geven van neef-nicht of achterneef-achternicht huwelijken. Huwelijken die tot voortplanting hebben geleid, zoals bijv. 15 kinderen in het huwelijke van Carolina (1743-1787, dochter van Willem IV) met haar neef Karel Christiaan van Nassau-Weilburg.
Neef-nicht huwelijken zijn wettelijk geoorloofd. De kans op genetische defecten bestaat maar is niet groot. Indien meermalen achter elkaar sprake is van neef-nicht huwelijke dan is de kans op genetische defecten (zoals onvruchtbaarheid) zeer groot.
Er zijn aanwijzingen dan neef-nicht huwelijken incidenteel ook gunstige effecten kunnen hebben: als effectieve beschermingsreactie tegen ziektes als malaria en lepra.
3 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing