Welke rol hadden minnaressen in de vroegere konings/keizerhuizen?
"Sissi", Maria Theresia etc... er zijn vorstinnen waarvan gezegd werd dat ze een goed huwelijk hadden tot aan de dood van henzelf of hun partner. Maria Theresia ging zelfs in heel diep rouw na de plotse dood van haar echtgenoot. Na de dood van "Sissi" zei haar man "je hebt geen idee hoeveel ik van deze vrouw hield".
Toch vermelden bronnen dat hun echtgenoten er minnaressen op nahielden. Bv. in de ZDF documentaire Maria Theresia werd haar echtgenoot beschreven als een "womaniser". Frans Joseph had zelfs minnaressen die Sissi aan het hof liet wonen zogezegd als "haar vriendin".
Het is natuurlijk ergens te begrijpen dat er minnaressen en minnaars waren als je tegen je wil uitgehuwelijkt werd aan iemand die je niet zag zitten. Maar blijkbaar was dit ook gangbaar bij huwelijken die min of meer uit vrije wil werden gesloten, waar er alleszins liefde was.
Welke rol hadden die minnaressen in dat geval? Hoe kon het dat ze zo werden getolereerd? Waren de toenmalige opvattingen over huwelijkstrouw toen anders (hoewel dit in het christelijk geloof toch niet werd toegestaan)?