Waarom gaf Nederland de Duitse gemeente/ het gebied Selfkant weer terug?
Op 23 april 1949 kreeg Nederland dit stukje Duitsland bij als schadevergoeding geleden in de oorlog (Hoewel Nederlands ambitie eerst veel groter was, zie Bakker-Schut plan). Rond 1952 begon Duitsland druk uit te oefenen opdat Nederland het gebied weer zou teruggeven. Dit is weer gebeurd in 1963.
Na de eerste en tweede wereldoorlog heeft Duitsland ook grote gebieden moeten afstaan aan Frankrijk, België, Denemarken, aan Polen, en in de tweede wereldoorlog eigenlijk heel Oost-Duitsland aan Polen, op al deze gebieden nooit meer terug te krijgen?
De vraag: Waarom heeft Nederland dan wel het gebied teruggegeven en het ook niet gehouden zoals de overige landen? Nooit heeft er een uitruil met Polen of België meer plaatsgevonden, maar wel met Nederland? Het argument dat het grondgebied Duits zou zijn ging in die gevallen niet op, maar wel in het Nederlandse geval?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_annexatie_van_Duits_grondgebied_na_de_Tweede_Wereldoorlog Je omschrijft en verduidelijkt onderaan je vraag: Waarom heeft Nederland dan wel het gebied teruggegeven en het ook niet gehouden zoals de overige landen?
Op beide vragen heb ik mijn antwoord gebaseerd. Waarom het ene gebied door Nederland wel en veel andere gebieden door overige landen niet.
Om deze kwesties echt te doorgronden en te duiden zul je heel veel over de geschiedenis moeten lezen, lezen en nog veel meer goede geschiedenisboeken lezen.
Wie de geschiedenis kent heeft het gereedschap om de toekomst te begrijpen.
Hier een site van iemand die dichtbij bij betrokken was over de kwestie grenscorrecties
https://www.anderetijden.nl/aflevering/598/Eisch-Duitschen-grond
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.