Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Tegelen#Geschiedenis vind je hierover:

"Wegens de strategische ligging werden er al vroeg diverse kastelen en versterkte boerderijen gevestigd. Hiervan waren de belangrijkste het Kasteel Holtmühle en de Oude Munt. Gedurende de Middeleeuwen werd er dan ook geregeld strijd gevoerd in en om Tegelen en ook wegens de nabijheid van de vestingstad Venlo waardoor legers die de vestingstad wilden innemen vaak in Tegelen bivakeerden. In de loop der tijd werd in Venlo een kazerne gevestigd en in het nabije Blerick een fort waardoor er ook gedurende de 16e eeuw t/m 18e eeuw regelmatig plunderende legers door Tegelen trokken.

Het is weinig bekend dat Tegelen nog eeuwenlang tot het, op het Duitse achterland georiënteerde, hertogdom Gulik heeft behoord, terwijl Venlo bij het meer op de Republiek gerichte Hertogdom Gelre behoorde. Tegelen was voor Venlo dus heel letterlijk ‘buitenland’ en vice versa. Dat feit verklaart dat het dialect van Tegelen duidelijk verschilt van dat van Venlo, en het verklaart ten dele ook de rivaliteit tussen beide stadsdelen, zie hiervoor Land van Gulik https://nl.wikipedia.org/wiki/Land_van_Gulik. We vinden de zwarte, ongekroonde leeuw van Gulik op een geel veld ook gedeeltelijk terug in de vlag van Tegelen (zie afbeelding op https://nl.wikipedia.org/wiki/Tegelen ).

Na de Franse Tijd [volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_tijd_in_Nederland van 1795 tot 1813] ging Tegelen definitief naar het koninkrijk der Nederlanden."

Toegevoegd na 4 minuten:
Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Gulik vind je nog meer informatie.
(Lees meer...)
Antoni
7 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Tegelen heeft lange tijd tot Gulik en later Pruisen behoord. Het werd in 1817 toegevoegd aan het Nederlands grondgebied. Dat is vastgelegd in het Traktaat van Aken. In februari 1817 werd de overdracht van deze afspraak uitgevoerd en bekrachtigd. Het betrof een ruil: 's-Hertogenrade ging bij Pruisen horen, Tegelen en Melick bij de Nederlanden.
De grenzen van de provincie Limburg lagen oorspronkelijk dus anders.
(Lees meer...)
Amadea
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding