Waar komt middeleeuwse vergelijking van vogel die door kerk vliegt vandaan?
Er is een middeleeuws verhaal waarbij een vogel door een raam de kerk invliegt en door een ander raam de kerk meteen weer uit. De vergelijking is dan: zo is een mensenleven. Ons bestaan is als die korte tijd die de vogel even in de kerk was. Waar komt dit vandaan? Van Alcuinus dacht ik. Of niet? En welke bron?
In ieder geval bedankt!
al geborgen bent. De beschutting die je hebt leren kennen moet je uitdragen en zorgen dat anderen er ook van kunnen profiteren. Dat zou kunnen duiden op zelfzuchtig zijn. Dus niet: Nou het was me aangenaam en doei. De diepere betekenis mijns inziens is dat het nieuwe geloof het Christendom, wellicht gezien werd als iets vergankelijke en van voorbijgaande aard.
De man die tot de Engelse Koning sprak vergeleek het met een vogeltje dat door een opening van het slot (kasteel) de zaal in kwam gevlogen. Het vogeltje kwam daar vanwege de temperatuur op adem en had zich verwarmd. Misschien had hij ook nog een kruimeltje meegepikt, was voldaan en vloog dus weer verder. Een passant in de nacht. Maar, laat de spreker weten, misschien is het wel meer dan iets van voorbijgaande aard, dat nieuwe (Christelijke) geloof en hebben de mensen er iets aan van blijvende aard. Laten we het dan maar omarmen.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.