Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom lagen zieken op boeg?

We spreken van een ziekenboeg. Ik ga ervan uit dat die uitdrukking afkomstig is van de scheepvaart, waar men zieken aan de boegzijde van het schip liet liggen.

Eerste vraag:
Klopt dat?

Zo ja, de tweede vraag:
Wat is de reden dat men zieken juist ergens aan de boegzijde liet liggen? Waarom niet elders op het schip?
 

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Op VOC schepen was de ziekenboeg gesitueerd op het middenschip. Dat was nog enigszins een comfortabele ruimte, zonder de stank en het dronken gebral van de matrozen. Ook was daar frisse lucht, ook bij slecht weer. En vlak bij het domicilie van de scheepsarts, die natuurlijk ook niet hoefde te vertoeven onder het gepeupel.

"De schipper en de andere scheepsofficieren, in het achterschip ondergebracht, sliepen in vaste kooien. Het tussendek was het domein van de matrozen; zij sliepen in hangmatten die boven de kanonnen waren of werden vastgemaakt. De adelborsten of cadetten (jonge marineofficieren in opleiding) die in de 18e eeuw vaak al op hun elfde jaar op zee kwamen verbleven in het middenschip. Ook had daar de scheepsdokter zijn ziekenboeg. De overige leden van de bemanning waren aangewezen op het genoemde tussendek dat zich over bijna de gehele lengte en breedte van het schip uitstrekte. Hierin bevonden zich ook het scheepsgeschut, de scheepsinventaris en in het voorste gedeelte de kombuis. Luchtverversing was mogelijk bij mooi weer. Bij zwaar weer gingen de patrijs en geschutspoorten en de luiken dicht. Dan heerste in het volkslogies een stank voortkomend uit slechtgewassen bewoners, met teer vermengd kielwater, natte kleren en etenslucht uit de kombuis. "
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing