Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waren mensen in de zeventiende eeuw (jaren 1600) bang voor bliksem en dachten ze dat het een teken van God was?

Ik vraag me dit af want een fikse partij donder en bliksem lijkt me ontzagwekkend en schrikbarend.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Sommige mensen wel ( die in goden geloofden) en sommige mensen niet
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Niet alleen in de zeventiende eeuw maar tot op de dag van vandaag geloven mensen dat bliksem en donder tekenen van de alles machtige God van hemel en aarde zijn. De Bijbel spreekt over het spreken van God als het dondert. In de psalmen wordt gezongen: "Het mensdom beeft en staat verwondert, als de God der ere dondert." Ook ik moest als het onweerde stil en rustig zijn want zei mijn moeder: "De Heere spreekt." Ook staat er in de Bijbel dan God zijn bliksemen door het luchtruim zend. Zelf ben ik met een fikse bui nog altijd beducht, de realiteit is toch dat er inslagen zijn en het gevaarlijk is. God als Schepper wil ik ook in de natuurelementen eren als de Almachtige, die ook in wind en water, bliksem en donder Zijn majesteit toont.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ja, Wodan en Donar gingen tekeer bij onweer. Donder en bliksem waren een straf voor wat de mensen misdaan hadden. In oude afbeeldingen zie je Donar in een soort hemelwagen door de wolken crossen, zwaaiend met zijn bijl die bliksemschichten naar de aarde stuurt. Ze zorgden dat de melk zuur werd. Ieder mens voelde zich wel ergens schuldig aan en met offers werden de goden dan weer gunstig gestemd. Dat de melk zuur werd na onweer was ook een straf voor de mens.
Ik herinner mij dat wij tijdens onweer met het gezin de rozenkrans gingen bidden. Soms werden we daarvoor zelfs uit bed gehaald. Dat zal wel een gekerstende versie zijn van het middeleeuwse geloof.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De zeventiende eeuw is de eeuw waarin natuurwetenschappen een enorme vlucht namen. Juist in die tijd werd duidelijk hoe onweer ontstond en kwam er dus bewijs dat het niet van God afkomstig kon zijn. Hoe snel dit soort kennis zich verspreidde is me niet bekend, evenmin of 'men' dacht dat onweer van God afkomstig was. Dat is wetenschappelijk moeilijk te bewijzen, vermoed ik.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing