Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (5)

Nee, de Romeinen waren de eersten die dingen met letters opschreven. De jagers en verzamelaars tekenden soms (grottekeningen), maar schrijven deden ze niet
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Jager-verzamelaars zijn goed in spoorzoeken. Waarschijnlijk ook in boogschieten en allerlei jachttechnieken.

Er zal toen wel een ruileconomie geweest zijn, van bijvoorbeeld vuursteen. Maar de behoefte om dingen te administreren kwam pas toen de economie ingewikkeld werd, en goederen bewaard en verkocht werden.
Eerst ging dat nog op kleitabletten.

Schriften zijn nog van veel latere datum.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Nee, ze tekenden op de wanden van grotten en rotsen, waarbij ze wel symbolen gebruikten.
Ze hadden geen schrift.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De eerste schriften (hiërogliefen en spijkerschrift) werden ontwikkeld toen de mens een gesettled leven in een agrarische samenleving begon te leiden. Om handelsovereenkomsten vast te leggen was schrift nogal handig, vandaar. Jagers/verzamelaars trokken vaak rond en hadden geen schrift nodig. Maar zoals al door anderen gezegd: ze schilderden wel. Die taferelen hebben voornamelijk met de jacht te maken.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Lang heeft men gedacht van niet. Maar onlangs publiceerde de Canadese onderzoekster / antropologe Genevieve von Petzinger een onderzoek, waarvoor ze een uitgebreide analyse van tekeningen die zij als schrifttekens interpreteert uit 146 Franse grotten. Daaruit blijkt dat de 35.000 jaar oude tekens door jager-verzamelaars gemaakt op schriftelijke communicatie duiden. Deze zelfde 26 tekens werden gedurende 20.000 jaar lang steeds weer gebruikt. Nu blijkt dat ze over de hele WERELD (Noord/Zuid Amerika, via Frankrijk, Spanje, Tsjechië, overal in Afrika, India, China, Indonesië, Borneo, Nieuw Guinea en Australië!!!!!!) terug gevonden worden.

Let wel: dit alles speelt zich af vèr voor de eerste beschavingen bestonden.

Von Petzinger is er absoluut van overtuigd dat er een systeem in de krabbels zit, dat ze niet willekeurig zijn.

De grotten van bijvoorbeeld Lascaux, Chauvet staan bekend om hun prachtige grotschilderingen. Maar náást die echte schilderingen blijken vele tekens te staan, die kennelijk door de indrukwekkendheid van de andere tekeningen altijd over het hoofd werden gezien.
In de 146 Franse grotten bleken minstens 5000 geometrische tekens te staan die telkens weer terug kwamen. Sommige tekens bleken heel vaak samen voor te komen, een teken dat ze een schriftsysteem vormden. samen lijken ze meer te betekenen dan alleenstaand, alsof het om samengestelde woorden of begrippen gaat.

Momenteel wordt onderzocht wat de verbanden tussen de verschillende schrifttekens kunnen zijn.

In de Franse grotten komen naast dieren, ook tekens voor. In de 7 Noord Spaanse grotten (w.o. Altamira) blijken alleen tekens, geen dieren te staan.

In de Franse grotten stoppen 10.000 jaar geleden de makers van de tekeningen plotsklaps; de tekens blijft men WEL maken.
Kennelijk is het bericht belangrijker vanaf dan de kunst!

In de Chauvet grot bleek uit een recent gevonden reeks W-achtige tekens dat deze het symbool van mammoet slagtanden weergaven: een pictogram of icoon. Ergens bij een tekening van een mammoet stond bij de slagtanden van het dier een "W" teken.

Zie verder ook : www.wibnet.nl

Of het allemaal waar is? Ik weet het niet. Maar 200 jaar geleden dachten de mensen van Darwin en zijn voorlopers ook dat hij onzin sprak! Toch blijkt er steeds meer van waar dan men ooit gedacht had...

Toegevoegd na 16 uur:
Zoeken op: Holenmens 2011
(Volledige omslagtitel: De holenmens had een schrijftaal) Zie verder ook bronvermelding.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing