Wie kwam op het idee het woord kikkererwt te gebruiken in plaats van het eeuwenoude kekererwt?
In kranten komt vanaf de begintijd (in Nederland 1618) het woord kekererwt voor. Het woord kikkererwt voor het eerst in 1973, op 22 november in Het Parool. Bron: Delpher.
De vraag stel ik met name omdat een mooi woord (kekererwt) is ingeruild -door wie?- voor een onlogisch woord (kikkererwt). In Duitsland was niet zo'n naamswijziging: Kichererbse werd niet Kickererbse.
https://www.startpagina.nl/v/eten-drinken/vraag/220291/heten-kekkerewten-kikkererwten
Met een aardige toegift van @Cryofiel waarom de Duitse Kikererbsen in de Duitse taal KiCHererbse zijn gebleven. Ook in België heeft men er een mening over.
https://www.bruzz.be/culinair-ontdekt-kekers-2008-12-07
Ik was op zoek naar die reden.
Inmiddels lijk ik het antwoord te hebben gevonden - dankzij Delpher, dat vele malen omvangrijker en betrouwbaarder is dan Wikipedia en Google.
Zie mijn reactie op het enige gegeven antwoord.
De eerste twee woorden van mijn vraag hadden niet moeten zijn: Wie kwam maar: Wie kwamen..
Als je echter twee tellen door had gezocht had je misschien gezien dat de andere spelling niet zo abrupt is als jij beweert.
https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=kekererwt&page=1&maxperpage=50&coll=ddd
Ook zijn er te weinig krantenvoorbeelden van zowel keker- als kikkererwt om een goed beeld te krijgen. Van kekererwt is weinig te vinden van voor '73. Wat veel lastiger is, is het aantonen van de uitspraak van een woord. Als dat al jaren kikkererwt is, maar men nog wel steeds kekererwt schrijft, is de overgang als men kikkererwt begint te spellen, zo gemaakt. Als we bijvoorbeeld nu eindelijk eens biezonder gaan schrijven ipv bijzonder zal dat een vrij vlotte verandering zijn. We zeggen het al, we schrijven het alleen nog niet.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.