Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (3)

Googelen levert niet meteen een goed resultaat op. Wat wel duidelijk is is dat de uitdrukking uit de scheepvaart afkomstig is.

Op een site van binnenvaartschippers wordt de uitdrukking onder het kopje "binnenvaartaal" uitgelegd:

Zie ook: schepen.
Schoon schip maken:
-Het verleden vergeten.
Bij het schoonmaken van het schip verwijdert men de sporen van het laden en lossen, dus van de voorgaande activiteit.

Het komt dus voort uit de scheepvaart, maar ik kan nog even niet vinden uit welke periode.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het schip boen je van binnen en van buiten helemaal schoon, all vuil spuit je eraf en het schip kan weer schoon uitvaren.

Nu wordt het in de spreektaal ook gebruikt om als dingen je dwars zitten, of je hebt onenigheid, je dit uit gaan praten, of jezelf uit naar een vriend of vriendin. Je maakt je zelf dan van binnen schoon en maakt dus schoon schip. Alle rotzooi opruimen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
'Schoon schip maken' betekend alles opruimen en opnieuw beginnen.
Maar waar komt deze uitdrukking nou vandaan?

Vroeger voeren er grote zeilschepen op zee. Maar natuurlijk konden die alleen maar varen als er voldoende wind was. Bij windstil weer lag het schip stil. Dat was voor de kapitein het moment om "schoon schip" te laten maken: alle matrozen werden aan het werk gezet om het schip grondig te reinigen en op te schilderen. Op die manier werd niet alleen het schip goed onderhouden, maar vermeed de kapitein ook dat zijn bemanning zich verveelde en ruzie zou gaan maken of aan het muiten zou slaan!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding