Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is de gebruikelijke lettertype voor een roman?

Hallo,

Ik ben al enige tijd bezig met het opschrijven van een verhaal. Nu typ ik dit in Word en merk ik dat ik met ontzettend veel alinea's amper pagina's vul. Als ik in een boek kijk is het vaak maar een kleine hoeveelheid tekst die op één bladzijde past omdat de alinea's midden op het papier beginnen en de letters groter zijn dan op de PC.

Om mezelf gemotiveerd te houden vraag ik mij af wat een gebruikelijk lettertype is voor een boek, en wat de bladzijde-afmetingen zijn.
Wanneer ik een goed voorbeeld in Word kan maken zal ik denk ik ook meer het idee krijgen dat het ergens op gaat lijken.

Vriendelijke groet,
Julien.

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
4.9K
Antoni
8 jaar geleden
Ik vermoed dat dat bij veel boeken wel vermeld is op een van de allereerste bladzijden, dus nog vóór het echte verhaal begint en nog vóór de inhoudsopgave. Bekijk en lees die maar eens goed.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
http://www.pro-book.nl/files/website/File/Uw%20boek%20opmaken%20in%20Word.pdf Misschien heb je hier wat aan?
Ritsuka
8 jaar geleden
Marges aanpassen
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Leer eerst gewoon een beetje "aanklooien" met Word ; lettertypes, lettergroottes, marges, kop- en voetnoten ruimtes tussen de letters, ruimtes tussen de zinnen etc.
Uiteindelijk echter maakt het voor een drukker niks uit hoe je je tekst aan levert, die gooien het toch weer door een andere tekstverwerker. Zoveel boeken, zoveel lettertypes, maar met Arial en Times New Roman kun je altijd dicht in de buurt komen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Ik begrijp uit je vraag dat je beter inzicht wilt krijgen in de hoeveelheid tekst die je hebt geschreven. Máár: wanneer een uitgever (of vormgever) met jouw tekst aan de slag gaat, is de kans groot dat hij/zij voor de opmaak een Apple/Mac-font uitkiest; een lettertype dat (niet altijd, wel) vaak zal afwijken van de lettertypes op je pc. Daarom (en omdat uitgevers eisen dat je 'platte teksten' aanlevert), heeft het weinig zin om zelf al aan de lay-out te beginnen. Meestal vind je op de website van een uitgever informatie over het lettertype, de lettergrootte en regelafstand die je moet hanteren in je manuscript.

Koppen worden meestal in schreefloze letters uitgevoerd (b.v. Helvetica of Arial), broodtekst in schreefletters b.v Times New Roman of Georgia. Vergelijkbaar met jouw opmaak dus.

Om inzicht te krijgen in de vraag 'hoever je bent opgeschoten' kun je het beste een bestaande roman nemen en de woorden tellen op b.v. twee (of drie) willekeurige pagina's. Het totaal aantal woorden gedeeld door 2 (of 3) geeft een aardige indicatie hoeveel tekst er op een pagina past. Je komt dan bijvoorbeeld uit op gemiddeld 340 woorden per pagina. In Word kun je via de optie 'Woorden tellen' zó zien hoeveel woorden er gemiddeld op de pagina's van je manuscript staan. Op die manier kun je snel uitrekenen hoeveel drukwerk je inmiddels geproduceerd hebt.
(Lees meer...)
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding